ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Βαρβιτσιώτης: Θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, η Ένωση θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι δεν θα ανεχθεί, πλέον, τις τουρκικές προκλήσεις.

«Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν είναι θέμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι θέμα αξιοπιστίας ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο παρουσίασε στην Τουρκία τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες ο διάλογος θα μπορούσε να πετύχει. Ωστόσο, δήλωσε, δυόμισι μήνες μετά, εκείνη συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις, αγνοώντας στην πραγματικότητα την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο. Τώρα πια, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία, δηλαδή αν θα λειτουργήσει ως αξιόπιστος διεθνής παίκτης, που μένει πιστός στις αποφάσεις που έλαβε τον Οκτώβρη ή αν θα κάνει ένα βήμα πίσω, υποχωρώντας στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. «Θα είναι μεγάλο λάθος να κάνουμε πίσω από όσα αποφασίσαμε. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για την αξιοπιστία της Ευρώπης», σχολίασε.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν μπορούμε να πολεμήσουμε, δεν μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς, εάν οι εταίροι μας εξακολουθούν να παρέχουν στην Τουρκία εξοπλισμούς, που ενισχύουν τη σοβαρή απειλή, που αποτελεί η Τουρκία για τη σταθερότητα της περιοχής και την κυριαρχία της Ελλάδας». Για να μη βρεθούμε, λοιπόν, στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε ευρωπαϊκά όπλα, συνέχισε, είναι ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στο εμπάργκο. Και, για να άρει κάθε αμφιβολία, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι ήδη ο Καναδάς έχει προχωρήσει σε σχετικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τον νατοϊκό του σύμμαχο, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει την Τουρκία από την συμπαραγωγή των F-35. «Είναι, επομένως, ώρα και η Ευρώπη να πράξει το ίδιο και να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία στρατιωτική δράση, που στοχεύει εναντίον κρατών- μελών της», υπογράμμισε.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα έχει πετύχει ως τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και ιδίως στο θέμα του εμβολιασμού, ενώ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, που επίσης απασχόλησε τους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπογράμμισε ότι μια φιλόδοξη πολιτική στον τομέα αυτό μπορεί να αποτελέσει καταλύτη καινοτομίας και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία δεν βρίσκεται κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

O κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε το ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα το οποίο έστειλε η Ευρώπη στην Τουρκία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, «ότι πρώτα θα συζητήσουμε εμείς για το τι θέλουμε και μετά θα έρθουμε να μιλήσουμε μαζί της».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

M. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκινά σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του, με τον ομόλογό του, Κλεμάν Μπον.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία δεν μπορεί να παίζει με όρους αλά καρτ

Με αφορμή τον 62ο κύκλο των διερευνητικών επαφών, επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ένα πεδίο διαλόγου με την Τουρκία, αλλά χωρίς να υπάρχουν προκλητικές ενέργειες από πλευράς Άγκυρας.