ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

M. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκινά σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του, με τον ομόλογό του, Κλεμάν Μπον.

«Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Να δείξει συγκεκριμένα ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στην περιοχή, για τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρώπη», προσθέτει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκινά σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του με τον ομόλογό του, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, και άλλους Γάλλους αξιωματούχους.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει, στη συνέντευξή του, ότι στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν πως η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ένα αμιγώς ελληνο-τουρκικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα ευρύτερο πρόβλημα περιφερειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής στρατηγικής στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Γι' αυτό, όπως τονίζει, η ΕΕ έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, προτρέποντάς τη να διαλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει: Αυτόν της μονομέρειας, της αδιαλλαξίας και της πολεμικής ρητορικής του 19ου αιώνα ή αυτόν της διεθνούς συνεργασίας, της συνεννόησης, της διπλωματίας. «Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει», δηλώνει.

Υπενθυμίζει, ακόμα, ότι κατά την προηγούμενη χρονιά «είδαμε μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Le Figaro, το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια για κινητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων και ενίσχυση των ελληνικών θέσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Γάλλο ομόλογό του, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, περιλαμβάνονται, είσης, ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της COVID-19, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το μεταναστευτικό, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κοινωνική Διάσταση της ΕΕ, η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, οι διμερείς πολιτικές, οικονομικές-εμπορικές, πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας και το Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει επαφές με μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της γαλλικής Γερουσίας. Ειδικότερα, σήμερα θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες ομάδων ελληνογαλλικής φιλίας Βουλής και Γερουσίας, ενώ αύριο θα επισκεφτεί τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της επιτροπής για Ευρωπαϊκά Θέματα, Sabine Thillay.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία δεν βρίσκεται κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

O κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε το ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα το οποίο έστειλε η Ευρώπη στην Τουρκία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, «ότι πρώτα θα συζητήσουμε εμείς για το τι θέλουμε και μετά θα έρθουμε να μιλήσουμε μαζί της».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία δεν μπορεί να παίζει με όρους αλά καρτ

Με αφορμή τον 62ο κύκλο των διερευνητικών επαφών, επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ένα πεδίο διαλόγου με την Τουρκία, αλλά χωρίς να υπάρχουν προκλητικές ενέργειες από πλευράς Άγκυρας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ενημέρωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Ο υπ. Εξωτερικών εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.