ΓΔ: 1419.93 -0.43% Τζίρος: 35.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kainotomia, innovation
Φώτο: Shutterstock

Η Ελλάδα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο κόμβων καινοτομίας

Οι Ελληνικοί κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας - ΕΚΨΚ (EuropeanDigital Innovation Hubs - EDIHs).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός δικτύου ΕΚΨΚ με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC), της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της Κυβερνοασφάλειας (cyber security), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος, θα συμμετέχει στο Δίκτυο με 4 Κόμβους, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» (Digital Europe Programme - DEP) με ποσό που αγγίζει τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ για 3 έτη, ενώ 3 ακόμη Κόμβοι μπορούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς πήραν τη σφραγίδα αριστείας (seal of excellence) της ΕΕ. Οι Ελληνικοί Κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain κ.α. σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής όπως υγεία, αγροτική ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.α..

Οι 7 ελληνικοί κόμβοι του Δικτύου

Ακρωνύμιο

Τίτλος

Συντονιστής Κόμβου

Περιφέρειες κάλυψης

Τομέας Τεχνολογίας

Τομέας Πολιτικής

smartHEALTH

European Digital Innovation Hub for Smart Health: Precision Medicine and Innovative E-health Services

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

8 από τις 13 Περιφέρειες

AI, Cybersecurity, HPC

Healthcare, Pharmaceutical

Industry

DigiAgriFood

Digital Transformation and Green Transition of the Agri-Food Value Chain in Central and Northern Greece

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ)

Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

AI, Advanced Digital Skills,

HPC

Agri-food

GR digiGOV-innoHUB

The Greek digital Government and Public Services innovation HUB

ΕΔΥΤΕ ΑΕ

Όλη η ελληνική επικράτεια

AI, 5G, HPC, IoT, Cloud,

Cybersecurity, Blockchain

Public sector,

e-Government

SmartAttica-AtHeNAI

Smart Attica DIH, the Attica region - Greek Innovation hub for Artificial Intelligence in Energy and Environment, Supply chain and mobility, Culture and Tourism

Δημόκριτος

Αττική, Όλη η ελληνική επικράτεια

AI, HPC, Cybersecurity

Energy and Environment,

Supply Chain and Mobility,

Culture and Tourism

HEALTH HUB

HEALTH HUB - Healthcare & Pharmaceutical Industry Transformation through Artificial Intelligence Digital Services

Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας

Θεσσαλία

AI

Healthcare, Pharmaceutical

Industry

SYNERGiNN EDIH

Digital Innovation Hub of Western Macedonia

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Δυτική Μακεδονία, Βόρεια Ελλάδα, Βαλκανικές χώρες

AI, Cybersecurity, IoT,

Big Data Analytics

Energy, Environment

EasyHPC

[email protected]:An open HPC ecosystem for the ecological transformation and the advancement of the competitiveness of the Plastic Industry in the Regions of West & Central Greece

Πανεπιστήμιο Πατρών

Δυτική και Κεντρική Ελλάδα

HPC

Plastic

 

Την εθνική διαδικασία προεπιλογής των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΕ για την τελική επιλογή συντόνισε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, με την υποστήριξη των Γενικών Γραμματειών:

  • Έρευνας και Καινοτομίας (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων),
  • Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων),
  • Βιομηχανίας (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και
  • Εργασιακών Σχέσεων (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

Η εθνική χρηματοδότηση για τους Κόμβους έχει εξασφαλιστεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 μετά από συνεργασία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γεωργίου Ζερβού και του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΚΨΚ είναι συμπράξεις οργανισμών με συμπληρωματικές εξειδικεύσεις που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ΜμΕ και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και το δημόσιο τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Οι ΕΚΨΚ θα βοηθούν τις εταιρείες να ανταποκριθούν δυναμικά στις ψηφιακές προκλήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Παρέχοντας πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και πειραματισμό, καθώς και τη δυνατότητα «δοκιμών πριν από την επένδυση» (test before invest), οι ΕΚΨΚ θα βοηθούν τις εταιρείες να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές/παραγωγικές διαδικασίες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες.

 

Επιπλέον θα παρέχουν υπηρεσίες καινοτομίας, όπως συμβουλές χρηματοδότησης, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για έναν επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cyber attack-cyber security
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα 10,5 τρισ. δολ. θα φτάσουν το 2025 οι απώλειες λόγω κυβερνοεπιθέσεων

Η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2026 στα 270 δισ. δολάρια έναντι 170 δισ. το 2020. Παρουσιάζει όμως σήμερα τεράστιο κενό δεξιοτήτων 20.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΕ: Τίθενται σε εφαρμογή κανόνες ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο, ενώ σκοπός είναι η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.