ΓΔ: 903.16 0.83% Τζίρος: 28.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:04:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί δεν πήραν έκπτωση φόρου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Με λάθη ή παραλείψεις μία στις δύο δηλώσεις από ιδιοκτήτες που πήραν μειωμένα ενοίκια και δικαιούνται έκπτωση φόρου 30%. Αρχίζει τα μηνύματα από σήμερα οι ΑΑΔΕ για να γίνουν διορθώσεις.

Ηλεκτρονικό μήνυμα για διόρθωση λαθών και παραλείψεων στις δηλώσεις Covid για μείωση 40% των ενοικίων θα αρχίσει να αποστέλλει από σήμερα η ΑΑΔΕ σε περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν σωστά τη δήλωση με αποτέλεσμα να μην έχουν δει μέχρι σήμερα την έκπτωση φόρου 30% φόρου για τα «χαμένα» ενοίκια.

Περίπου ένας στους δυο ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια στο διάστημα Μαρτίου - Αυγούστου 2020 εντοπίστηκε να έχει υποβάλει λανθασμένη δήλωση Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και έτσι δεν κατέστη δυνατός ο υπολογισμός των εκπτώσεων. Στους ιδιοκτήτες αυτούς βεβαιώθηκε ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ του 2020, χωρίς καμία μείωση φόρου βάσει δηλώσεων Covid.

Η ΑΑΔΕ εντόπισε τα λάθη και τις παραλείψεις, κατά την επεξεργασία των δηλώσεων των συγκεκριμένων ιδιοκτητών και θα αρχίσει από σήμερα να στέλνει μηνύματα στους φορολογούμενους στο λογαριασμό τους στο Τaxisnet με οδηγίες για να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να κερδίσουν την έκπτωση φόρου.

Τα κυριότερα λάθη στις δηλώσεις

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως τις εξής περιπτώσεις:

  • Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
  • Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
  • Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Δηλώσεις από περισσότερους του ενός συνιδιοκτήτες

Επίσης, θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες. Στόχος είναι η έκπτωση που αναλογεί στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα να μην υπολογίζεται στο 100% για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες, αλλά να περιορίζεται ώστε, για κάθε συνιδιοκτήτη, να είναι ανάλογη με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του.

Π.χ. σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που μειώθηκε αναγκαστικά κατά 40%, δηλαδή κατά 400 ευρώ, και αφορά σε ακίνητο 4 συνιδιοκτητών, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 25%, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 30% του ποσού των 400 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 120 ευρώ, να μην ισχύσει ολόκληρη για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες και όλοι μαζί να τύχουν έκπτωσης 480 ευρώ (4 Χ 120 ευρώ), αλλά να μοιραστεί στον καθέναν κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, δηλαδή κατά το 25%, και να περιοριστεί στα 30 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη (120 Χ 25%).

Σε περίπτωση που οι δηλώσεις Covid  επανυποβληθούν χωρίς λάθη ή παραλείψεις, οι ιδιοκτήτες θα κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρων που δικαιούνται και τα ποσά των εκπτώσεων αυτών θα αφαιρεθούν είτε από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2020 είτε από τις δόσεις άλλων φόρων

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων: Θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα

Χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν αποζημιωθεί για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ σε αναμονή για την αποζημίωση βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες για ειωμένα ενοίκια από τον Μάρτιο.