ΓΔ: 1693.61 1.33% Τζίρος: 231.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Russia, Rossia, Russian Economy, Rossiki Oikonomia
Φωτο: Shutterstock

Έτοιμη η Δύση για κυρώσεις στη Ρωσία, συνεδριάζει η ΕΕ το απόγευμα

Η πρώτη κίνηση για κυρώσεις έγινε από τον Λευκό Οίκο, ενώ η ΕΕ και η Βρετανία προετοιμάζουν τη δική τους απάντηση. «Πάγωμα» της πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 από τη Γερμανία.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να ανακοινώσουν ένα νέο γύρο σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες δύο περιοχές της Ουκρανίας και να στείλει ρωσικές δυνάμεις σε «ειρηνευτική» αποστολή, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες της Δύσης για επικείμενη εισβολή στη χώρα.

Μάλιστα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς τόνισε ότι «παγώνει» η διαδικασία πιστοποίησης για να τεθεί σε λειτουργία ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις στην ουκρανική κρίση είναι όλο και πιο δυσοίωνες, με τον ουκρανικό στρατό να ανακοινώνει ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο.

Το χθεσινό διάγγελμα του Β. Πούτιν με την υπογραφή διατάγματος για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές, προκάλεσε διεθνή καταδίκη και επιβολή άμεσων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας Αμερικανών στις αποσχισθείσες περιοχές. Οι αυξανόμενοι φόβοι για πόλεμο ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλό επτά ετών σήμερα, ενώ τα ασφαλή νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του γεν, έκαναν ράλι και οι μετοχές σε διεθνές επίπεδο υποχωρούν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για αυτή τη σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά τη Δευτέρα. «Μπορούμε, θέλουμε και πρέπει να είμαστε ενωμένοι στις εκκλήσεις μας προς τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιστρέψει στο διπλωματικό τραπέζι και να εργαστεί για την ειρήνη», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαχίντ Γιαβίντ, υποστήριξε ότι το Λονδίνο είναι απόλυτα έτοιμο για επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα. Μάλιστα σημείωσε ότι «μπορείτε να συμπεράνετε ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει». Από την πλευρά της η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά την άποψη της Μόσχας η αναγνώριση των δύο περιοχών δεν επηρέασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Τα σενάρια των κυρώσεων 

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που έχει τονίσει ότι έχει, ήδη, σχεδιάσει ένα πακέτο κλιμακούμενων κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία εάν τελικώς εισβάλει στην Ουκρανία. Παράλληλα οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν το απόγευμα για να συζητήσουν πιθανές κυρώσεις με περιορισμένες κυρώσεις μια πιθανή επιλογή, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ουδέτερη στάση διατηρεί η Κίνα, με την κυβέρνηση της χώρας να δηλώνει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ενώ η Ιαπωνία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στην επιβολή διεθνών κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα. Η Κίνα δήλωσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ η Ιαπωνία δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις στη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής πλήρους κλίμακας.

Οι επιπτώσεις για τη ρωσική οικονομία 

Σε ένα ήπιο σενάριο, με τις κυρώσεις να πλήττουν μόνο τον κύκλο προσώπων γύρω από το Κρεμλίνο και ορισμένες κρατικές οντότητες, το ρούβλι θα υποχωρούσε περίπου 6%, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ελαφρά και η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, ανάπτυξη μειωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τη βασική πρόβλεψη, σύμφωνα με τη Ναταλία Λαβρόβα, επικεφαλής οικονομολόγος του BCS Financial Group

Μόνο στο πιο ακραίο σενάριο, το οποίο θα περιελάμβανε αυστηρά όρια στο χρέος και τις τράπεζες, καθώς και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα χρηματοοικονομικών επικοινωνιών Swift, η οικονομία θα οδηγούνταν σε ύφεση το 2022. 

Η επιβολή των αυστηρότερων κυρώσεων και στις 12 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Ρωσίας «θα μπορούσε να προκαλέσει επανάληψη της κρίσης του 2014, με πιο δύσκολες και μακροπρόθεσμες συνέπειες», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Rosbank, Εβγκένι Κοσέλεφ. Με την πάροδο του χρόνου, τα όρια στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την τεχνολογία θα περιόριζαν περαιτέρω τις ήδη υποβαθμισμένες προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας, σημειώνουν οι οικονομολόγοι. 

Σύμφωνα με την πιο ήπια εκδοχή των κυρώσεων, θα απαγορεύονταν στους επενδυτές να αγοράζουν ομόλογα στη δευτερογενή αγορά (οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στην πρωτογενή αγορά το 2021), ενώ εάν η Δύση καταστεί πιο επιθετική μπορεί να απαιτήσει από τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν άμεσα όλα τα ρωσικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Όμως αν και οι κινήσεις αυτές θα προκαλούσαν αναστάτωση στις αγορές, δεν θα επιβαρύνουν πολύ τα οικονομικά της Ρωσίας, καθώς η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν βασίζεται στον δανεισμό για να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

Όπως εκτιμά ο Ντμίτρι Ντόλγκιν της ING Eurasia, η απαγόρευση αγοράς ρωσικών κρατικών ομολόγων θα αφαιρέσει περί τα 10 δισ. δολ. από τις εισροές κεφαλαίων στη Ρωσία φέτος και θα οδηγήσει σε ελαφρά υποχώρηση το ρούβλι. Μια αναγκαστική πώληση υφιστάμενων ομολόγων, επίσης, πιθανότατα θα απαιτούσε από την κεντρική τράπεζα να παρέμβει σε σταθερές αγορές καθώς το ρούβλι υποχώρησε πιο απότομα.

Μακροπρόθεσμα, ο προϋπολογισμός της Ρωσίας θα μπορούσε να πιεστεί περισσότερο εάν έπρεπε να διατηρήσει μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση ή να αυξήσει ουσιαστικά την οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία σε περίπτωση που σχεδιάζει να επιβάλει στο Κίεβο μία φιλορωσική κυβέρνηση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάλας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Όχι στους όρους της Μόσχας για την ειρήνη σε Ουκρανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημείωσε σε συνέντευξή της ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως η Μόσχα ενδέχεται να παίζει παιγνίδι για να παραταθεί η διαδικασία θολώνοντας την εικόνα, κάτι που δεν θέλει η Ουάσιγκτον.
Κάλας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Το NATO η καλύτερη εγγύηση για την ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO θεωρείται η πιο αποτελεσματική εξασφάλιση για την ασφάλειά της, ανέφερε η Κάγια Κάλας, επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, κάτι που αντιτίθεται στην άποψη του Ντόναλντ Τραμπ.
Κάλας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Ο Τραμπ μάλλον «μπέρδεψε» τον Ζελένσκι με τον Πούτιν

Για την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, είναι «πρόωρο να μιλάμε για στρατεύματα» ευρωπαϊκών κρατών στην ουκρανική επικράτεια, καθώς «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ούτε ειρήνη» να επιβλέψουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Αν. Κόστα: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιδράσει στον Ντ. Τραμπ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δηλώνει στην εφημερίδα Financial Times ότι η Ε.Ε. πρέπει να εμπλακεί στις συνομιλίες με τη Ρωσία για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία .
Μπέρμποκ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη είναι ανάγκη να συμμετέχει σε συνομιλίες για την Ουκρανία

«Δεν μπορούμε να έχουμε συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης. Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη, γι' αυτό οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να συμμετέχουν», τόνισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ζητά να υπάρξει αποκλιμάκωση του πυρηνικού κινδύνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και οι ενεργές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές, υπονομεύουν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης.