ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ellaktor

Ελλάκτωρ: Αντίστροφη μέτρηση για την «μάχη» Reggeborgh - εφοπλιστών

Την προσεχή Πέμπτη 7 Ιανουαρίου η κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση, πληροφορίες ότι οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημ. Μπάκος, θα ζητήσουν αναβολή. Τα ερωτηματικά για την στάση των δυο «στρατοπέδων».

Τρεις ημέρες πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που θα συζητηθεί το αίτημα της ολλανδικής Reggeborgh Invest για την αλλαγή διοίκησης, πυκνώνουν οι φήμες πως το αντίπαλο στρατόπεδο, οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημ. Μπάκος, θα ζητήσουν αναβολή.

Βρισκόμαστε λίγο πριν την κορύφωση της κόντρας μεταξύ των Ολλανδών και της διοίκησης Αναστ. Καλλιτσάντση που έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των δύο εφοπλιστών, αλλά παραμένουν αρκετά ερωτηματικά για το σχεδιασμό των δύο στρατοπέδων και το μέλλον του ομίλου.

Το σημαντικότερο είναι πως οι κ.κ. Καϋμενάκης και Μπάκος δεν έχουν μιλήσει καθόλου για τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να επεκταθούν και στα έργα ή τις παραχωρήσεις. Για ποιο λόγο αποφάσισαν να στηρίξουν τις επιλογές Αναστ. Καλλιτσάντση και να βρεθούν αντιμέτωποι με τους Ολλανδούς; Ειδικά όταν η Reggeborgh έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως διαθέτει τη στήριξη ώστε να επιβάλλει τις απόψεις της «κατ’ απόλυτο τρόπο» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και συνεχίζει τις αγορές μετοχών εδώ και αρκετές εβδομάδες. Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη φημολογία στην αγορά ότι η παρέμβαση των δυο εφοπλιστών ήρθε μετά από παρότρυνση κυβερνητικού στελέχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εν λόγω στέλεχος εκφράζει κάποια ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική.

Πολλοί περίμεναν πως οι δύο εφοπλιστές θα παρουσίαζαν το σχέδιό τους στην έκτακτη γενική συνέλευση της Πέμπτης. Όμως τώρα ακούγεται πως θα ζητήσουν αναβολή για τα τέλη Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξηγήσει ούτε τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν την αναβολή ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ παραπαίει εξαντλώντας τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας. Επιπλέον δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου που είναι απαραίτητη για τη διάσωση της ΑΚΤΩΡ που αδυνατεί να βρει κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες.

Το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό συνδέεται με τη στάση του μέχρι πρόσφατα αντιπροέδρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Δημήτρη Καλλιτσάντση. Ο κ. Καλλιτσάντσης παραιτήθηκε από το Δ.Σ. αφού εδώ και μήνες είναι γνωστές οι διαφωνίες με τον αδερφό του. Αφού, όμως, τάσσεται υπέρ μιας πιο διαλλακτικής στρατηγικής απέναντι στους Ολλανδούς γιατί συμφώνησε να πωλήσει τις μετοχές του στους κ.κ. Καϋμενάκη και Μπάκο; Οι αδερφοί Καλλιτσάντση είναι οι ιδιοκτήτες της PEMANOARO LIMITED που υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τους δύο εφοπλιστές κατ’ αρχήν για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων ψήφου και στη συνέχεια των 39.286.000 μετοχών ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι τις 12 Ιανουαρίου. Αφού, λοιπόν, ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης δεν συμφωνεί με τη στρατηγική της διοίκησης και φέρεται να έχει ρίξει γέφυρες στους Ολλανδούς γιατί πουλάει στους εφοπλιστές;

Το τρίτο ερωτηματικό είναι οι επιδιώξεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιου Καλλιτσάντση αν και τις τελευταίες ημέρες, πάλι μέσω διαρροών, έχουν γίνει πιο σαφείς οι προθέσεις του. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιδιώκει να παραμείνει στη θέση του με τη στήριξη της πλευράς ΚαϋμενάκηΜπάκου. Θεωρεί, όπως δείχνουν οι κινήσεις του, πως οι Ολλανδοί αν και έχουν δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια μέχρι στιγμής, θα κάνουν πίσω!

Στην Reggeborgh ετοιμάζονται για τον τελευταίο γύρο και ξεκαθαρίζουν πως θα στηρίξουν μια αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μόνο στην περίπτωση που περάσει η απαίτησή τους για νέο διοικητικό συμβούλιο. Τα ονόματα του νέου διοικητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο, τα έχουν ανακοινώσει εδώ και αρκετές ημέρες. Η πλευρά του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση εξακολουθεί να πιστεύει πως έχει πιθανότητες επικράτησης, σενάριο που δεν θέλουν ούτε καν να συζητήσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η ΑΚΤΩΡ, αναγκαία η ενίσχυση με νέα κεφάλαια

Ανησυχία επικρατεί στους διοικητικούς κύκλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας χάνει αρκετά εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κόκκινη κάρτα» 15 μηνών στην ΑΚΤΩΡ από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ποινή αποκλεισμού από έργα που χρηματοδοτεί ο διεθνής οργανισμός εξαιτίας της εμπλοκής σε έργο στην Κολομβία. «Διευθετήσαμε παραβάσεις της προηγούμενης διοίκησης χωρίς ουσιαστικές απώλειες», τονίζει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.