ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εθνική Τράπεζα: Aίτηση ένταξης στο σχέδιο «Ηρακλής» για το Frontier

H τράπεζα υπέβαλε σήμερα αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης στο Πρόγραμμα «Ηρακλής» για την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) συνολικής αξίας έως 3,31δισ. ευρω.

Αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων με την κωδική ονομασία «Frontier», συνολικής λογιστικής αξίας ευρώ 6,1δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγύησης “ΗΡΑΚΛΗΣ” βάσει του Ν. 4649/2019 υπέβαλε σήμερα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως Ευρώ 3,31 δισ. Η ανεύρεση επενδυτή και η αποδοχή του αιτήματος της εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο είναι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως έγραφε το Business Daily, το Δ.Σ. της τράπεζας έδωσε το «πράσινο φως» τον περασμένο Δεκέμβριο για την προώθηση της συναλλαγής, που αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 6,1 δις. ευρώ. Τα υπό πώληση «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πάνω από το 60% του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας, ενώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο δείκτης NPEs της Εθνικής Τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω του 15% από 30,1% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η επίπτωση στον ισολογισμό της τράπεζας θα είναι σχετικά περιορισμένη, λόγω της καλής τιμολόγησης του χαρτοφυλακίου, με τη ζημιά να κυμαίνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Η υψηλή τιμολόγηση είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης του Forntier που αποτελείται κατά κύριο λόγο από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια εξασφαλισμένα από ακίνητα. Ειδικότερα, από τα 6,1 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια που αποτελούν το Frontier, το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια. Συνολικά πρόκειται για 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών.

Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή η Εθνική «καθαρίζει» σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων στη στεγαστική πίστη, καθώς τα υπό πώληση «κόκκινα» στεγαστικά αντιστοιχούν στο 80% των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης, στο πρώτο τρίμηνο θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές και θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές, ενώ η υπογραφή της συναλλαγής αναμένεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021. Σημειώνεται ότι η συναλλαγή θα αξιοποιήσει την κρατική εγγύηση του σχεδίου «Ηρακλής»

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ήδη προετοιμάζει τα βήματα μετά το Frontier με στόχο ο δείκτης NPEs να συρρικνωθεί κάτω του 10%

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ υπογράμμισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο μέτωπο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων. «Η Εθνική είναι πανέτοιμη να διαδραματίσει τον εθνικό της ρόλο».
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αίτηση για την ένταξη του Sunrise ΙΙ στο σχέδιο Ηρακλής κατέθεσε η Πειραιώς

Με την νέα τιτλοποίηση ύψους 2,6 δισ. ευρώ το απόθεμα των NPEs θα μειωθεί κοντά στα 6 δισ. από 9 δισ. σήμερα ενώ ο σχετικός δείκτης θα περιοριστεί στο 17% από 23%. Στόχος μονοψήφιος δείκτης NPEs έως τις αρχές 2022.