ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εθνική Τράπεζα: Aίτηση ένταξης στο σχέδιο «Ηρακλής» για το Frontier

H τράπεζα υπέβαλε σήμερα αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης στο Πρόγραμμα «Ηρακλής» για την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) συνολικής αξίας έως 3,31δισ. ευρω.

Αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων με την κωδική ονομασία «Frontier», συνολικής λογιστικής αξίας ευρώ 6,1δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγύησης “ΗΡΑΚΛΗΣ” βάσει του Ν. 4649/2019 υπέβαλε σήμερα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως Ευρώ 3,31 δισ. Η ανεύρεση επενδυτή και η αποδοχή του αιτήματος της εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο είναι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως έγραφε το Business Daily, το Δ.Σ. της τράπεζας έδωσε το «πράσινο φως» τον περασμένο Δεκέμβριο για την προώθηση της συναλλαγής, που αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 6,1 δις. ευρώ. Τα υπό πώληση «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πάνω από το 60% του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας, ενώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο δείκτης NPEs της Εθνικής Τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω του 15% από 30,1% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η επίπτωση στον ισολογισμό της τράπεζας θα είναι σχετικά περιορισμένη, λόγω της καλής τιμολόγησης του χαρτοφυλακίου, με τη ζημιά να κυμαίνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Η υψηλή τιμολόγηση είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης του Forntier που αποτελείται κατά κύριο λόγο από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια εξασφαλισμένα από ακίνητα. Ειδικότερα, από τα 6,1 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια που αποτελούν το Frontier, το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια. Συνολικά πρόκειται για 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών.

Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή η Εθνική «καθαρίζει» σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων στη στεγαστική πίστη, καθώς τα υπό πώληση «κόκκινα» στεγαστικά αντιστοιχούν στο 80% των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης, στο πρώτο τρίμηνο θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές και θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές, ενώ η υπογραφή της συναλλαγής αναμένεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021. Σημειώνεται ότι η συναλλαγή θα αξιοποιήσει την κρατική εγγύηση του σχεδίου «Ηρακλής»

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ήδη προετοιμάζει τα βήματα μετά το Frontier με στόχο ο δείκτης NPEs να συρρικνωθεί κάτω του 10%

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vassilis Karamouzis, Ethniki Trapeza, ETE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραμούζης: Στόχος να «πρασινίσει» το δανειακό της χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ

Όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του πράσινου ομολόγου θα διατεθούν στη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η δομή της συμφωνίας της Εθνικής με CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Η αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 505 εκατ. ευρώ, αλλά η Εθνική θα πάρει άμεσα για το 90,01% των μετοχών το ποσό των 209,5 εκατ. ευρώ. Στις 21 Απριλίου η γενική συνέλευση για την έγκριση του deal.