ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:34:16 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Ελλάκτωρ: Σχέδιο κυριαρχίας των Ολλανδών με τη δημόσια πρόταση

Διέξοδο στους μετόχους της Ελλάκτωρ που δεν συμφωνούν με την πώληση του τομέα των ΑΠΕ δίνει η Reggeborgh δίνει η δημόσια πρόταση. Πώς η Reggeborgh σταδιακά θα γίνει πλειοψηφικός μέτοχος στον κατασκευαστικό όμιλο.

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την προαιρετική δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Reggeborgh Invest μέσω της θυγατρικής της RB Ellaktor προς όλους τους μετόχους της Ελλάκτωρ, προσφέροντας 1,75 ευρώ ανά μετοχή.

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh υπέβαλαν τη δημόσια πρόταση με σύμβουλο την Goldman Sachs μετά τη συμφωνία με τη Motor Oil για την πώληση του τομέα ΑΠΕ του ομίλου. Με την κίνηση αυτή ήθελαν  να δώσουν την ευκαιρία σε μετόχους της Ελλάκτωρ που δεν συμφωνούν με την πώληση του τομέα και εν γένει με τη στρατηγική της διοίκησης να αποχωρήσουν από το μετοχικό κεφάλαιο.

Η επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ μετά την πώληση του τομέα των ΑΠΕ προβλέπει την αποπληρωμή του ομολόγου των 670 εκατ με το «αλμυρό» επιτόκιο 6,4% και την επικέντρωση στις παραχωρήσεις, τις κατασκευές, το real estate και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Πώς θα επηρεάσει η πορεία του ΧΑ τη δημόσια πρόταση

Η μετοχή πριν την υποβολή της δημόσιας πρότασης κινούνταν μεταξύ 1,20 – 1,40 ευρώ και μόνο μετά τη δημόσια πρόταση, εδώ και ένα μήνα, βρίσκεται στα 1,70 ευρώ. Η πτωτική πορεία της αγοράς ίσως αποτελέσει κίνητρο για ορισμένους μετόχους της Ελλάκτωρ να ρευστοποιήσουν τη θέση τους, ώστε να αναζητήσουν άλλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Η Reggeborgh ελέγχει το 30,5% του μετοχικού κεφαλαίου και η δημόσια πρόταση απευθύνεται στους κατόχους του υπόλοιπου 69,5%. Η Motor Oil που απέκτησε πρόσφατα το 29,87% της Ελλάκτωρ έχει δηλώσει πως δεν θα πουλήσει τις μετοχές της. Οι υπόλοιποι μέτοχοι της Ελλάκτωρ είναι το βελγικό fund Atlas που ελέγχει το 9,8%, ο εφοπλιστής Διαμαντίδης με 4%, ενώ ένα 26% ανήκει σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα βρεθούν μέτοχοι που θα αντιπροσωπεύουν από 5%-10% του μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίοι θα παραδώσουν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα το ποσοστό αυτό να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Κυριαρχία των Ολλανδών

Έτσι, μετά από ένα μήνα περίπου που θα λήξει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης είναι πιθανό η Reggeborgh να βρεθεί να ελέγχει ένα ποσοστό κοντά στο  40% της Ελλάκτωρ. Η Reggeborgh όμως έχει αποκτήσει και  δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 52 εκατ. μετοχών-περίπου 15% του μετοχικού κεφαλαίου- που ανήκουν σήμερα στη Motor Oil με περίοδο άσκησης από 6-5-2022 έως 6-5-2025. Αντίστοιχα, σε δύο χρόνια από σήμερα η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές στην τιμή κτήσης (1,75 ευρώ).

Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν επειδή η Motor Oil, προϊόντος του χρόνου, θέλει να μειώσει τη συμμετοχή της στον κατασκευαστικό όμιλο. Ουσιαστικά η περίοδος άσκησης του Call Option θα αρχίσει να τρέχει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των ΑΠΕ στη Motor Oil, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει τον Οκτώβριο του 2022. Με την επικείμενη άσκηση του Call Option η Reggeborgh θα ξεπεράσει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Βεβαίως, το Call Option είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση και μπορεί η Reggeborgh να μην το ασκήσει. Σε αυτή την περίπτωση η Motor Oil θα πουλήσει σε τρίτο, αλλά όλα δείχνουν πως δύσκολα θα βρεθεί κάποιος άλλος να πάρει το 15% πλην του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας.

Η δημόσια πρόταση έχει σχέση και με το ομόλογο των 670 εκατ ευρώ, καθώς στην -όχι πολύ πιθανή- περίπτωση που η Reggeborgh ξεπεράσει το 50,01% κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής, τότε είναι υποχρεωμένη να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του ομολόγου προσφέροντας στους ομολογιούχους τιμή 101.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η ένεση των 600 εκατ. ευρώ και το στοίχημα για την Αττική Οδό

Με το τίμημα από τις δραστηριότητες ΑΠΕ, ο όμιλος «καθαρίζει» με το ακριβό δάνειο των 670 εκατ., αλλά χάνει σημαντικά λειτουργικά κέρδη και γίνεται κρίσιμη η διατήρηση του ελέγχου της Αττικής Οδού και το turnaround στις κατασκευαστικές δραστηριότητες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η Ελλάκτωρ τα «βρήκε» με Wade Adams και Δ. Κούτρα για την Άκτωρ

Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα Wade Adams-Δ. Κούτρα για την Άκτωρ αρχίζει η Ελλάκτωρ. Άμεσα οι ανακοινώσεις. Η Ελλάκτωρ θα διατηρήσει συνεργασία με την Άκτωρ και την επομένη του deal.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Το μετοχικό «ξεκαθάρισμα» και η επιτάχυνση του μετασχηματισμού

Μεγάλη ώθηση στην μετοχή της εταιρίας έδωσαν οι πρόσφατες μετοχικές αλλαγές με την ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής των ολλανδών στο 61% και την είσοδο της Μότορ Όιλ ως στρατηγικού επενδυτή.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εισπράττει «ζεστά» 683 εκατ. η Ελλάκτωρ, τι σχεδιάζει για μείωση χρέους

Η πώληση της Άνεμος δίνει ευκαιρία στον όμιλο να μειώσει δραστικά τον δανεισμό του. Η πρόταση επαναγοράς του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ ήταν μεν υποχρεωτική, αλλά υπάρχουν προσδοκίες για υψηλό ποσοστό αποδοχής.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με 46,15% στην Ελλάκτωρ η Reggeborgh μετά τη δημόσια πρόταση

Μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, οι Ολλανδοί απέκτησαν επιπλέον 15,63% και θα εκταμιεύσουν 95 εκατ ευρώ. Αν ασκήσουν και το call option για το 15% της Ελλάκτωρ που έχει σήμερα η Motor Oil θα ξεπεράσουν το 60%.