ΓΔ: 1435.23 -0.93% Τζίρος: 70.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:40:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Calilo Hotel, Ios. https://www.calilo.com

Τα υπερκέρδη των τραπεζών, το «γλέντι» στην Ίο, η μετοχή της ΕΤΕ και η Mytilineos

Η δύσκολη συζήτηση στην ΕΚΤ για τα εύκολα κέρδη των τραπεζών, οι επενδύσεις στην Ίο με πρόστιμα για αυθαιρεσίες, η άνοδος για τη μετοχή της Εθνικής με φόντο το ενδιαφέρον της Σ. Αραβίας και η αναντιστοιχία αποτελεσμάτων και τιμής μετοχής για τη Mytilineos.

Φαίνεται περίεργο, αλλά η μεγάλη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης, δεν θα είναι το πιο δύσκολο θέμα συζήτησης στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πιο ακανθώδες θέμα, που έχει και σοβαρή πολιτική διάσταση, είναι το τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα 2,1 τρισ. ευρώ (51 δισ. στις ελληνικές τράπεζες), που έχει διαθέσει στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια με το πρόγραμμα TLTRO. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα, που το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων έχει ήδη αυξηθεί στο 0,75% και από αύριο θα ανεβεί ακόμη περισσότερο, στο 1,50%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να παίρνουν «τρελούς» τόκους, απλώς παρκάροντας στην ίδια την ΕΚΤ τα χρήματα που τους έχει δανείσει με αρνητικά επιτόκια. Η Morgan Stanley έχει υπολογίσει ότι οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος θα υποστούν συνολικές απώλειες 40 δισ. ευρώ από αυτές τις πληρωμές τόκων στις εμπορικές τράπεζες. Ακόμη χειρότερα, στην Ευρώπη ακούγονται φωνές που λένε ότι δεν μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν κέρδη οι τράπεζες, την ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Στη συζήτηση που θα γίνει αύριο για το θέμα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα, καθώς έχουν πέσει στο τραπέζι αρκετές ιδέες για να περιοριστούν αυτές οι πληρωμές τόκων, μεταξύ των οποίων και η επιβολή ενός πλαφόν 0,50% στο επιτόκιο, ειδικά για τις καταθέσεις που προέρχονται από το πρόγραμμα TLTRO.

-- Πιέστηκε σημαντικά χθες η μετοχή της Intrakat, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο τίτλος έκλεισε με απώλειες 18,79% στα 1,34 ευρώ και συναλλαγές 1.258.252 τεμαχίων. Υπενθυμίζεται πως η τιμή διάθεσης της αύξησης ορίστηκε στα 1,17 ευρώ ανά μετοχή. Η κίνηση αυτή της μετοχής δημιουργεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους βασικούς μετόχους να βγουν αγοραστές και να μειώσουν σημαντικά το μέσο κόστος κτήσης της μετοχής. Οι τέσσερις εφοπλιστές (Μπάκος, Καϋμενάκης, Γκότσης, Αγγέλου) και ο Αλ. Εξάρχου έχουν αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο προς 2,95 ευρώ. Δεδομένου ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην αύξηση και να προχωρήσουν σε άλλη μια σοβαρή εκταμίευση, το να μειώσουν το μέσο κόστος κτήσης της μετοχής στο νέο περιουσιακό τους στοιχείo είναι κάτι που δεν τους αφήνει αδιάφορους.

-- Η αύξηση κεφαλαίου δίνει επίσης και τη δυνατότητα στους βασικούς μετόχους να ενισχύσουν τα ποσοστά τους από την κάλυψη αδιάθετων μετοχών που λογικά θα υπάρξουν. Σε μικρομετόχους ανήκει περίπου το 28% της εταιρείας, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο Δημήτρης Κούτρας ασκήσει τα δικαιώματά του για το 8,13% που κατέχει στην εταιρεία. Μάλιστα το σχήμα της Winex (Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) που ελέγχει το 31,07% της Ιntrakat έχει το πλεονέκτημα ότι αν αποκτήσει κομμάτι από τα αδιάθετα και ξεπεράσει το 33,3% δεν θα είναι υποχρεωμένο να υποβάλει δημόσια πρόταση γιατί η αύξηση του ποσοστού προήλθε μέσα από αύξηση κεφαλαίου.

-- Όγδοη διαδοχική ημέρα ανόδου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή άνοδος (+1.35%) της μετοχής ήρθε παρά τις ρευστοποιήσεις κερδών που σημειώθηκαν στις άλλες συστημικές τράπεζες. Και μπορεί να έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για το πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τους Σαουδάραβες και αν αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνία, δεδομένου ότι το ΤΧΣ απαιτεί ανταγωνιστικές διαδικασίες, ωστόσο το ταμπλό δείχνει ότι πιστεύει σε κάτι μεγάλο. Και δεν έχει άδικο, καθώς το ενδιαφέρον του κρατικού επενδυτικού βραχίονα της Σαουδικής Αραβίας, Public Investment Fund (PIF) για την Εθνική εκδηλώθηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ενώ εξαιρετικά θετικά έχει υποδεχθεί το ενδιαφέρον και η ελληνική κυβέρνηση, επίσης σε ανώτατο επίπεδο. Και όταν υπάρχει ισχυρή θέληση για κάτι, και μάλιστα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, βρίσκεται και ο τρόπος. 

-- Οι εξαιρετικές επιδόσεις που ανακοίνωσε χθες η Mytilineos διευρύνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ αποτίμησης και θεμελιωδών μεγεθών της εταιρίας. Η μετοχή καταγράφει από την αρχή του έτους κέρδη +8% ωστόσο βρίσκεται κατά -7,4% χαμηλότερα από τα υψηλά 52 εβδομάδων και η λογική λέει ότι η πραγματικότητα των μεγεθών αργά ή γρήγορα θα σπρώξει τη μετοχή σε νέα υψηλά. 

-- Νέα σημαντική άνοδος χθες για τις μετοχές στη Νέα Υόρκη, προσφέρει πολύτιμο καύσιμο για τη συνέχεια. Πιθανότατα η εγχώρια αγορά, που χθες κινήθηκε κάπως υποτονικά, θα ανεβάσει στροφές. 

-- Ομαλά εξελίσσεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας και αύριο θα ολοκληρωθεί η διάθεση των αδιάθετων δικαιωμάτων της ΑΜΚ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα συγκεντρωθούν τα ζητούμενα κεφάλαια και η αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα.

-- Τους γλέντησε! Η γνωστή αυτή φράση που εκφέρεται συχνά – πυκνά στη χώρα, μεταδίδοντας, κάπως αγοραία, μια αίσθηση εύκολου θριάμβου ταιριάζει γάντι στον επιχειρηματία Άγγελο Μιχαλόπουλο και την ελληνική διοίκηση. Διότι ο επιχειρηματίας που έχει αποκτήσει σχεδόν τη μίση Ίο και υλοποιεί τώρα μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στο νησί πραγματικά «τους γλέντησε» όλους: τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες του δημοσίου, δικαιοσύνη, κυβέρνηση. Ο κ. Μιχαλόπουλος έχει ενσωματώσει στο business plan των επενδύσεών του, κανονικότατα, τις παραβάσεις: χτίζει και, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διαπιστώνουν παραβάσεις, πληρώνει το πρόστιμο και προχωρά σε διαδικασία νομιμοποίησης! Τόσο μεγαλοφυώς απλά! Κάνει δηλαδή οργανωμένα και με σχέδιο αυτό που γίνεται άναρχα παντού στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες: αυθαιρεσίες και κατόπιν, με τις ευλογίες της πολιτείας, νομιμοποιήσεις! Αυτό είναι το μοντέλο της σύγχρονης Ελλάδας. Ο κ. Μιχαλόπουλος ειλικρινώς πιστεύει ότι μέσα από το επενδυτικό του σχέδιο προστατεύει το νησί και προφανώς θεωρεί ότι, φυτεύοντας φοίνικες στις παραλίες της Ίου και δίνοντας ένα εξωτικό άρωμα τύπου Σαρμ Ελ Σέιχ, προσφέρει στον τόπο. Το πρόβλημα όχι μόνο της Ίου, αλλά της χώρας ευρύτερα, είναι ότι πορεύεται χωρίς διοίκηση και κράτος, χωρίς κανόνες, χωρίς στόχους και όραμα. 

-- Μόνο η λέξη αλαζονεία μπορεί να περιγράψει και να εξηγήσει το πώς και γιατί ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος να μπερδευτεί με κρατικές δουλειές και να λάβει αμοιβές από κρατική εταιρεία, εν προκειμένω τα ΕΛΤΑ. Η υπόθεση οδήγησε τον βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ, Σπύρο Πάτση, εκτός ΝΔ και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, Γιώργο Κωνσταντόπουλο στην ανεργία. Λίγη αυτοσυγκράτηση ποτέ δεν έβλαψε. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εμπλέξει στην υπόθεση και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, κατηγορίες που απέκρουσε το υπουργείο.

-- «Όλοι μιλούν για την Αθήνα», τόνισε ο Selvane Mohandas du Menil, Managing Director, International Association of Department Stores-IADS στη Prodexpo, που ολοκληρώθηκε χθες στο Mέγαρο Μουσικής με επιτυχία. Standing room only είχε στην αίθουσα, καθώς το real estate περνάει μια δυναμική περίοδο στη χώρα μας. Ο κ. Mohandas, που έχει έδρα το Παρίσι, εξήγησε ότι πολλοί νέοι στην Ευρώπη κοιτάνε πλέον σοβαρά την επιλογή της Αθήνας ως τόπο κατοικίας, καθώς η πόλη προσφέρει ελκυστικό τρόπο ζωής και (ακόμη) οικονομική στέγαση, σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Βερολίνο, όπου το κόστος ζωής είναι πλέον απαγορευτικό. Γενικότερα, στο συνέδριο υπήρχε μια αισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο, όμως, την ίδια στιγμή, υπάρχει και μια αγωνία να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Στο χέρι μας είναι.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η διαρροή τραπεζικών στελεχών, οι προκλήσεις για την Άκτωρ και ο τουρισμός

Γιατί επιτελικά στελέχη εγκαταλείπουν τις τράπεζες, πότε η Άκτωρ θα συμβάλει στα αποτελέσματα της Intrakat, ο Π. Χριστοδούλου πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας και η κατώτερη των προσδοκιών πορεία του τουρισμού τον Μάιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετακίνηση της Φ. Ιωάννου, η αναβάθμιση Καλαντώνη και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Η παραίτηση της γενικής διευθύντριας Διαχείρισης Απαιτήσεων της ETE και η παράμετρος των αμοιβών, οι διοικητικές αλλαγές στον ιταλικό όμιλο doValue με ελληνικό άρωμα, η χρηματοδότηση της First Sentier, η επιβράδυνση των χορηγήσεων και ο προφήτης της καταστροφής.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα νέα deals της εφοπλιστικής τριανδρίας, η ορεξάτη ΔΕΗ και οι ανησυχίες για Ιταλία

Τα νέα χτυπήματα σε κατασκευές - τράπεζες των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, τα υπαρξιακά του ΧΑ, το άλμα της ΔΕΗ, τα νέα υψηλά για ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ, το +10% του Ιατρικού, ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και η διάκριση Σταϊκούρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι υπογραφές Εθνικής – EVO, η ανησυχία στις τράπεζες και η νέα αποεπένδυση Κόκκαλη

O καταιγισμός μηνυμάτων στις τράπεζες απο ανήσυχους αναλυτές - μετόχους, οι απουσίες από τη σύσκεψη στην ΤτΕ, η νέα ρευστοποίηση συμμετοχής του Σ. Κόκκαλη, το ιστορικό υψηλό της Mytilineos και οι τιμές των καυσίμων που ανεβαίνουν σαν πύραυλος και πέφτουν σαν φτερό.