ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιατί είναι cool οι servicers, το σκληρό πολιτικό ροκ και η καλή πορεία της ΕΧΑΕ

Η ψυχραιμία των εταιρειών διαχείρισης για την απόφαση του Άρειου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, η επίθεση ΣΥΡΙΖΑ ως αμυντική κίνηση, η αφύπνιση των ΕΛΠΕ, το νέο άλμα Τιτάν και η συμπεριφορά blue chip της ΕΧΑΕ.

Σε ένα περιβάλλον σαφέστατα αποδραματοποιημένο σε σχέση με το κλίμα που επικρατούσε λίγες εβδομάδες – μήνες πριν, συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών και τις δικονομικές δυνατότητες των servicers για αναγκαστική εκτέλεση. Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης βλέπουν με ψυχραιμία το θέμα και δεν φοβούνται για δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων για το φλέγον ζήτημα είναι υπέρ των servicers. Το θέμα φαίνεται να έχει πάρει ήδη το δρόμο του στις δικαστικές αίθουσες, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό, που προσεγγίζει το 80%, ήδη τα δικαστήρια κρίνουν υπέρ των servicers αναφορικά με την δυνατότητά τους να προχωρούν σε αναγκαστική εκτέλεση για δάνεια που διαχειρίζονται.

-- Η cool στάση των διαχειριστών στηρίζεται σε έναν ακόμα παράγοντα: την πολύ καλή πορεία της οικονομίας. Οι servicers επιτυγχάνουν ρεκόρ εισπράξεων, αποτέλεσμα της καλής πορείας της οικονομίας. Το αισιόδοξο περιβάλλον και οι ισχυρές προοπτικές της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων, δημιουργούν προσδοκίες και ωθούν όλα και περισσότερους να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις του παρελθόντος.

-- Ασφαλώς η εξέταση του ζητήματος από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είναι κρίσιμη, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν θα υπάρξει άμεσα απόφαση. Θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση και να κλείσει οριστικά το θέμα.

-- Στο περιθώριο των εξελίξεων για τους πλειστηριασμούς, τα mezz το τελευταίο διήμερο έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο. Το Sunrise Mezz σημειώνει απώλειες που προσεγγίζουν το -13,5%, το Galaxy Mezz βρίσκεται στο -11%, το Phoenix Mezz στο -7% ενώ το Cairo Mezz χθες υποχώρησε -2,56% και προχθές Τρίτη σημείωσε άνοδο +6,07%. Στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί καλής πορείας των εισπράξεων αλλά και οι προσδοκίες για την απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι θέμα χρόνου αυτό να αποτυπωθεί και στο ταμπλό. Υπενθυμίζεται ότι τα mezz αποτελούν «στοιχήματα» υψηλού κινδύνου.

-- Δεν χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση για να υποστηρίξουμε ότι η χώρα οδεύει με ταχύτητα προς μια από τις πιο τοξικές εκλογικές αναμετρήσεις. Και όσοι περίμεναν ένα κάπως πιο πολιτισμένο πολιτικό περιβάλλον μετά τις περιπέτειες των προηγούμενων ετών και τον διχασμό που προκάλεσε η κρίση και εκμεταλλεύτηκε στο μέγιστο βαθμό το αντιμνημονιακό μέτωπο (με εξαιρετικό τρόπο, καθώς τυχάρπαστοι τύποι πολιτικά όπως ο Βαρουφάκης και πολλοί άλλοι βρέθηκαν στην εξουσία) θα μείνουν με την όρεξη. Το πολιτικό προσωπικό γενικώς δεν είναι γαλουχημένο να συζητά και να συμβιβάζεται, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθιστά ακόμα δυσκολότερη κάθε προσέγγιση, καθώς πρόκειται για κόμμα διαποτισμένο από τη λογική του «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Οι Έλληνες πολιτικοί πιο εύκολα και έντιμα θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με μια τρόικα ξένων παρά μεταξύ τους.

-- Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πολλές σκοτεινές πλευρές και αναδεικνύει τη θεσμική ανεπάρκεια και εν πολλοίς την αποτυχία της χώρας ως οργανωμένου κράτους. Ωστόσο η «σταυροφορία» του Αλέξη Τσίπρα δεν πείθει. Όλη αυτή η υπερένταση, η υπερπροσπάθεια και οι μεγαλόστομες δηλώσεις έχουν ένα και μόνο στόχο: κομματικά οφέλη. Η υπόθεση των υποκλοπών μεταμορφώνεται στη φαντασία της αντιπολίτευσης στο υπερόπλο που θα ανατρέψει τον Μητσοτάκη, τη «χούντα Μητσοτάκη», που θα βάλει τέλος στην εκτροπή και θα αποκαταστήσει τη... δημοκρατία στη χώρα. Κωμικά πράγματα, που όμως ορίζουν την πολιτική ζωή της χώρας και μας κρατούν καθηλωμένους σε περασμένες εποχές. Άλλα όταν δεν έχεις να πεις τίποτα για την οικονομία, για τη δημιουργία πλούτου, για τις μεταρρυθμίσεις, για την εκπαίδευση και την επόμενη ημέρα της χώρας δεν έχεις και πολλές επιλογές παρά να ανασύρεις τα φαντάσματα του χθες.

-- Η μετωπική επίθεση ΣΥΡΙΖΑ βέβαια πρέπει να ιδωθεί και ως απελπισμένη αμυντική τακτική: διότι όταν έχεις δυο ειδικά δικαστήρια να «τρέχουν» για βασικά στελέχη της τότε κυβέρνησης, όταν βγαίνουν διάφορα SMS για το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών και όταν σε βαραίνει το φιάσκο της Novartis πρέπει να βρεις κάτι να αντεπιτεθείς και να κάνεις θόρυβο. Πολύ θόρυβο.

-- Οπότε, ας προσδεθούμε για μια μακρά περίοδο πολύ σκληρού ροκ.

-- Πάντως το σκληρό ροκ στην πολιτική ζωή δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους επενδυτές. Μένει να δούμε αν αυτή η ανθεκτικότητα θα διατηρηθεί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

-- Κόντρα στο ρεύμα της αγοράς κινήθηκε χθες η μετοχή των ΕΛΠΕ, με αυξημένες συναλλαγές και ανοδική δυναμική στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Έκλεισε με άνοδο 2,24% στα 7,31 ευρώ, αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας (7,35 ευρώ). Με αυτή την άνοδο κάλυψε κάποιες από τις απώλειες από την αρχή του έτους, αλλά εξακολουθεί να χάνει 3,7%. Σίγουρα η υστέρηση της μετοχής προσελκύει κάποιους αγοραστές ωστόσο η χθεσινή άνοδος πήρε ώθηση από τη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες και κυρίως για τα ευρήματα στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, όπου τα ΕΛΠΕ μετέχουν με 30% στην κοινοπραξία με την ExxonMobil. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν χθες ότι οι σεισμικές έρευνες τελειώνουν τον Φεβρουάριο, ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων τα γεωτρύπανα θα μπουν στις αρχές του 2025 και ότι είναι όλα ανοικτά για είσοδο και τρίτου πετρελαϊκού ομίλου στην κοινοπραξία. Είναι δύσκολο να στοιχηματίσει κανείς σε τέτοιες έρευνες υψηλού κινδύνου, όμως το αισιόδοξο σενάριο για την Κρήτη μοιάζει να παίρνει το προβάδισμα.

-- Με ένα εντυπωσιακό +6,6% στα 14,42 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή του Τιτάνα προσεγγίζοντας το υψηλό δωδεκαμήνου (14,40 ευρώ). Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της εταιρείας για τις επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου, διάστημα κατά το οποίο τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 98 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα EBITDA το περσινό τέταρτο τρίμηνο. Σε επίπεδο έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ο όμιλος θα κλείσει με EBITDA 330 εκατ. ευρώ έναντι 275 εκατ. ευρώ το 2021. Η διοίκηση της Τιτάν είχε προαναγγείλει από το 9μηνο τις καλές επιδόσεις του έτους ως αποτέλεσμα των υψηλών όγκων πωλήσεων σε ΗΠΑ και ΝΑ Ευρώπη αλλά και των αυξήσεων στις τιμές του τσιμέντου. Ο  καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του έτους θα υποχωρήσει κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ και ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA θα διαμορφωθεί στο 2,4. Παράλληλα, η διοίκηση ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 εκατ. ευρώ που θα αρχίσει από την 1η Μαρτίου 2023.

-- Συνεχίζεται η αφύπνιση της μετοχής της ΕΧΑΕ με ανεβασμένους όγκους και τζίρους, με συμπεριφορά τις τελευταίες ημέρες που θυμίζει blue chip. Από τις 17 συνεδριάσεις του 2023 έχει μόλις τρεις πτωτικές και 14 ανοδικές, κερδίζοντας 21,94%, καθώς ωφελείται από τη μεγάλη αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α. και την εν γένει κινητικότητα που υπάρχει. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η μετοχή ολοκλήρωσε τη χρονιά με απώλειες -16,4%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Τατόι ως συνέχεια του κράτους, η ώρα των mezz και το «άλμα» της Τρ. Πειραιώς

Η εγκατάλειψη του Κτήματος Τατοΐου από όλες τις κυβερνήσεις, η υποχρεωτική ανανέωση της θητείας Φλώρου, η άνοδος της Τρ. Πειραιώς και οι φήμες περί MSCI, τα mezz και οι προσδοκίες για τον Άρειο Πάγο, η εύλογη αξία της Ideal και η Intracom Properties.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ξύπνημα Τιτάν, οι short μας τέλειωσαν, η επέκταση του μετρό και οι αντιδράσεις

Μια ιστορία τρέλας από το 1950 που μας ταιριάζει γάντι, οι νέες φήμες για τον Ιβάν Σαββίδη, γιατί η άνοδος των τραπεζικών μετοχών δεν οφείλεται στους short, η 7η διαδοχική ημέρα ανόδου της Τιτάν και η ανησυχία ότι η Fed ίσως κόψει την… όρεξη των επενδυτών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ανταπόκριση από Λονδίνο, τέλος χρόνου για Viva και το take the money and run των ΕΛΠΕ

Η θετική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της M. Stanley, τα υπερκέρδη της HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) και η βιασύνη για το μέρισμα, τα εμπόδια στο deal Viva - JP Morgan, το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, η πτώση της Intralot και το πρόβλημα ρευστότητας γνωστού παρόχου διαδικτυακού στοιχήματος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Περιμένοντας το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ, τα ασημικά της AVAX και ο Π. Χαϊκάλης

Οι χωρίς αρχιτεκτονική ταυτότητα νέοι σταθμοί του μετρό, η νέα καριέρα στην αστρολογία του πρώην υπουργού - ηθοποιού Π. Χαϊκάλη, το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ, η άνευρη κατάκτηση των 900 μονάδων και οι πωλήσεις ασημικών από την AVAX.
Intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στα σκοτάδια των υποκλοπών, ερωτηματικά για Παγκρήτια και η «σούπερ ESG» FTX

Οι υποκλοπές και ο κίνδυνος μόλυνσης οικονομίας - ΧΑ, η ανορθόδοξη ανατροπή συμφωνιών της Παγκρήτιας, πώς η χρεοκοπημένη FTX είχε καλύτερη βαθμολογία ESG από την Exxon Mobil και τι είπε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος για τους μισθούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γκρίνια ξένων στους servicers, η καθήλωση της Dimand και τα σανδάλια Ευμορφίδη

Η ανησυχία των ξένων μετοχών servicers για τη νέα εμπλοκή στους πλειστηριασμούς, η ταλαιπωρία της μετοχής της Dimand κάτω από την τιμή εισαγωγής, και η επιμελώς ατημέλητη εμφάνιση του ιδρυτή της Coco - Mat στο Προεδρικό Μέγαρο.