ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλα deals στην Πληροφορική με φόντο τα δισ. του Ταμείο Ανάκαμψης

Τα ψηφιακά έργα που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ προκαλούν έντονη κινητικότητα στο χώρο της Πληροφορικής και προσελκύουν νέα κεφάλαια. Ποιες είναι οι συμφωνίες που αλλάζουν το τοπίο.

Στην επόμενη φάση περνάει ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα, καθώς οι υψηλές επιδόσεις και προοπτικές που υπάρχουν, προσελκύουν δυνατά πορτοφόλια που θέλουν να δημιουργήσουν νέους εθνικούς πρωταθλητές και να διεκδικήσουν μερίδιο στα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ήδη από την αρχή του χρόνου μεγάλα deals στον χώρο της Πληροφορικής έχουν ανακοινωθεί ενώ η αγορά εκτιμά πως αυτές οι κινήσεις αποτελούν μόνο το πρελούδιο και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις.

Η είσοδος του εφοπλιστή Ηλία Γκότση της Eurotanker στη μετοχική σύνθεση της Q&R αποτελεί την τελευταία κίνηση στην αγορά που αντανακλά τις προοπτικές που έχει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια. Η Q&R, που το 2022 είχε κάτω από 7 εκατ. ευρώ τζίρο και EBITDA στο 1 εκατ. ευρώ, έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον εφοπλιστικών κεφαλαίων, με τη μετοχή της να έχει καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο από την αρχή της χρονιάς καθώς από τα 0,6180 ευρώ που ήταν η τιμή της έχει πλέον υπερδιπλασιαστεί στα 1,4 ευρώ, μετά και το χθεσινό +30%.

 Τον περασμένο μήνα ήταν η Σοφία Σωτηράκου, σύζυγος του πρώην εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, που αποκτώντας το 32% των μετοχών της Q&R γινόταν ο βασικός της μέτοχος, με την εταιρεία να αλλάζει πλέον πίστα και να μετατρέπεται σε έναν ισχυρό παίκτη της αγοράς έχοντας αποκτήσει παρουσία σε μερικά από τα πλέον σημαντικά έργα ψηφιοποίησης που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Η Q&R έχει αναλάβει να υλοποιήσει σημαντικά έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου καθώς και το έργο στον τομέα του ΑΙ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ βρίσκεται και ανάμεσα στους αναδόχους για το mega έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων της Δικαιοσύνης, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων έργων που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες πληροφορικής έχοντας μπροστά τους έναν μαραθώνιο έργων που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, πρέπει να τρέξουν με ρυθμούς σπρίντ, συνεχίζουν να πραγματοποιούν εξαγορές με στόχο να «μεγαλώσουν» και να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται για τον κλάδο, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ενώ αυξάνεται η δυσκολία ανεύρεσης εργατικού δυναμικού. Κάτι που προσελκύει και παίκτες από άλλες αγορές οι οποίοι έχουν τη χρηματοοικονομική δυνατότητα να στηρίξουν τα σχέδια ανάπτυξης τους αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει φέρει η «χρυσή περίοδος» της αγοράς.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας που εντείνει τη ζήτηση για επιχειρηματικό λογισμικό, τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που προσφέρουν ανεκτέλεστο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες, η ανάγκη για κυβερνοασφάλεια και fintech υπηρεσίες, έχουν βάλει τον κλάδο της πληροφορικής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το λογισμικό, η αξία του οποίου αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, φθάνοντας στο 1,2 δισ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ σήμερα αποτελεί την ώθηση που έχει η αγορά σήμερα.

Όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου στο BD, «ο κλάδος της πληροφορικής βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια και το βλέπουμε από τη μάχη που γίνεται μεταξύ των εταιρειών να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους και πως μεγαλώνουν οι παίκτες που υπάρχουν στην αγορά. Οι εξαγορές αποδεικνύονται κλειδί, ενώ δεν είναι λίγες και οι ελληνικές εταιρείες που έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες κινήσεις μέσα στο 2024.

Πρώτος στα deals ο κλάδος

Σύμφωνα με την ανάλυση του επενδυτικού τμήματος της Optima Bank, από το 2021 ο κλάδος τεχνολογίας και λογισμικού είναι ο πιο ενεργός στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί 42 εξαγορές με τη μέση αξία του deal να αγγίζει περίπου τα 2 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, σε όρους αποτίμησης, πραγματοποιούνται με δείκτη EV/Sales στο 1,2, EV/EBITDA στο 6,2 και με μέσο πολλαπλασιαστή Ρ/Ε στο 9, με Epsilon Net και Entersoft να αποδεικνύονται οι πιο δραστήριες για το 2023 με 11 και 7 αντίστοιχα εξαγορές.

Τον Μάρτιο επίσης, η Entersoft ανακοίνωσε πως περνάει στα χέρια του Olympia Group του Πάνου Γερμανού, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Entersoft να ενοποιηθεί με την SoftOne που ανήκει κατά 33% στον Πάνο Γερμανό και να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής.

Υπενθυμίζουμε πως εκτός των ελληνικών εισηγμένων, η αγορά είχε και την είδηση της ελληνικής BETA CAE Systems από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence αντί 1,24 δισ. δολαρίων. Η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας παράγει επεξεργαστές δεδομένων που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και το κόστος των δοκιμών.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του μομέντουμ που καταγράφει η αγορά πληροφορικής τα τελευταία χρόνια, είναι η εξαγορά του 7,5% της Epsilon Net από την Εθνική Τράπεζα τον Ιούνιο του 2023 αντί 30,4 εκατ. ευρώ, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει την ανάπτυξη λύσεων και προϊόντων επιχειρηματικού λογισμικού και fintech. Η εταιρεία διαθέτει πολύ μεγάλο εύρος υπηρεσιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις, από κλαδικές λύσεις με λογισμικό όπως το Lavinet, έως και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιβάλλει το Δημόσιο, digital marketing καθώς και συμβουλευτικό τμήμα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, με την Epsilon Net να στοχεύει να φτάσει ο τζίρος της τα 150 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο data center στην Κρήτη μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο των Βαλκανίων

Στόχος της στρατηγικής επένδυσης από την ελληνική εταιρεία Lancom είναι να αποτελέσει έναν ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Epsilon Net: Εκτίναξη 80% για τα καθαρά κέρδη του α' τριμήνου

Ενώ τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και δημοσίου, η Epsilon Net είδε τον τζίρο της να ενισχύεται κατά 75% με τις προοπτικές για τη συνέχεια της χρονιάς να αναμένονται ακόμα καλύτερες λόγω των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξένα κεφάλαια στην Πληροφορική: Τι κρύβει το deal για την Epsilon Net

Το αμερικανικό fund General Atlantic μπαίνει στην ελληνική αγορά και αποτιμά την Epsilon Net στα 650 εκατ. ευρώ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αυξάνει τους τζίρους στον κλάδο και προσελκύει ξένους επενδυτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάει σε δεκαπλάσιες επενδύσεις η ΕΥΔΑΠ, ενώ κρατά χαμηλά τα τιμολόγια

Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Σαχίνης οι επενδύσεις έχουν εκτοξευτεί από τα 15 εκατ. ευρώ στα 85 εκατ. ευρώ φέτος ενώ τα επόμενα χρόνια θα φτάσουν τα 150 εκατ. σε ετήσια βάση.
Quest Holdings
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέες εξαγορές στοχεύει η Quest, όλα ανοικτά για πώληση της ACS

Ο όμιλος σκοπεύει να διαθέσει περί τα 15 εκατ. προς διερεύνηση νέων εξαγορών, ενώ επενδύει και στην ACS με στόχο να φτάσει τα 1.000 smart locker μέχρι τέλος του έτους. Μεγάλο ανεκτέλεστο δημόσιων έργων Πληροφορικής.