ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δύσκολη έναρξη συναλλαγών στη Wall, έντονη ανησυχία για τον πληθωρισμό

Απώλειες κοντά στο 1% για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες, ενώ 0,70% χάνει ο ευρωπαϊκός Stoxx 600, στον απόηχο της ανακοίνωσης του νέου ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να δημιουργεί αρκετούς πονοκεφάλους στους επενδυτές, με την πτωτική πορεία των κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών μετά την Ευρώπη να μεταφέρεται και στη Wall Street. 

Η αμερικανική αγορά, η οποία παρέμεινε χθες κλειστή λόγω αργίας, χάνει την ανοδική δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,94%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,88%, ενώ 0,91% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq

Ο Μάιος αποδεικνύεται αρκετά δύσκολος για τη Wall Street, με Dow Jones και S&P 500 να ετοιμάζονται να κλείσουν τον μήνα με απώλειες κοντά στο 1%, ενώ πιο μεγάλες είναι οι πιέσεις για την τεχνολογία καθώς ο Nasdaq υποχωρεί σε μηνιαία βάση άνω του 2%. Εάν, δε, εξετάσει κάποιος την πορεία των δεικτών από την αρχή του 2022, το τρέχον έτος αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο για τις μετοχές, με τον Dow Jones να έχει πτώση άνω του 9%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται υψηλότερα του 13%, ενώ «βουτιά» άνω του 23% εμφανίζει ο Nasdaq. 

Η σημερινή πτώση καταφθάνει καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην υπόλοιπη υφήλιο θα πλήξει τελικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα, δε, με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε στο 8,1% τον Μάιο, εξαιτίας της νέας εκτίναξης των τιμών ενέργειας. 

«Είναι δύσκολο να μετατρέψει κάποιος τη φωτιά σε πάγο», λέει σκωπτικά ο Μάικ Γουίλσον, κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley και εξηγεί ότι «υψηλότερος πληθωρισμός και χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης είναι αυτό που αποδέχονται σχεδόν όλοι οι αναλυτές αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έχει αποτιμηθεί πλήρως από τις αγορές. Όσο οι αποτιμήσεις θα αυξάνονται τόσο πιο επιθετική θα γίνει η Fed». 

Σε επίπεδο μετοχών αυτές εταιρειών που σχετίζονται άμεσα με τον οικονομικό κύκλο, όπως οι Honeywell, 3M και Boeing και είναι εισηγμένες στον Dow Jones εμφανίζουν πτώση κοντά στο 2%. Ο δείκτης υγειονομικής περίθαλψης ακολουθεί τη χειρότερη πορεία στον S&P 500 με πτώση 1,8%, ενώ βουτιά κοντά στο 3% εμφανίζει η Johnson & Johnson

Αντίθετα κερδισμένος εμφανίζεται ο πετρελαϊκός τομέας, καθώς η επικείμενη επιβολή εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές από την ΕΕ οδήγησε σε κέρδη τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό. Κέρδη 5% για τη Marathon Oil, στο 4% η Diamondback Energy, ενώ άνω του 3% είναι η άνοδος για την Occidental Petroleum

Αρνητικό είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,73%, με τον κλάδο λιανικών πωλήσεων να υποχωρεί 1,6%, ενώ αντίθετα κέρδη 1,2% εμφανίζει ο πετρελαϊκός κλάδος. 

Μεγαλύτερες πιέσεις για τον γερμανικό DAX ο οποίος υποχωρεί 1,44%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,17% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100, ενώ απώλειες 1,54% αποδυναμώνεται ο γαλλικός CAC 40. Σημαντικές πιέσεις και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 1,34%, ενώ απώλειες 0,83% σημειώνει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ