ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ADMIE, ADMHE
Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Στα... χαρακώματα ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ για εγγυημένα κέρδη 100 εκατ.

Υψηλόβαθμη πηγή του ΑΔΜΗΕ τονίζει στο BD ότι ο νέος υπολογισμός του εγγυημένου εσόδου από τη ΡΑΕ θα στερήσει κέρδη 100 εκατ. από τον Διαχειριστή και θα θέσει σε κίνδυνο το επενδυτικό του πρόγραμμα.

Μία νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ ανοίγει μετά την προσπάθειά της Ρυθμιστικής Αρχής να μειώσει τα εγγυημένα κέρδη του διαχειριστή δικτύου υψηλής τάσης. Υψηλόβαθμη πηγή του ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι υπολογισμοί της Αρχής, αλλιώς η εταιρεία θα έχει διαφυγόντα κέρδη της τάξεως των 100 εκατ ευρώ και θα τεθούν σε κίνδυνο οι επενδύσεις στα δίκτυα υψηλής τάσης.

Ειδικότερα, πολύ «μακριά» από την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για wacc τουλάχιστον στο 7.5% κατευθύνεται η ΡΑΕ που διαμορφώνει την απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ έως το 2025 στο 6,1%. Υπενθυμίζεται ότι το μέσο, σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου, wacc, υπολογίζεται από τη ρυθμιστική αρχή και αποτελεί την αμοιβή που λαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ για τη χρήση των δικτύων υψηλής τάσης.

Με δεδομένη τη μεγάλη αυτή απόκλιση από την πρόταση του ΑΔΜΗΕ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Διαχειριστή μιλώντας στο Business Daily, κάνει λόγο για σοβαρούς κινδύνους στην υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού πλάνου του Διαχειριστή που περιλαμβάνει και μεγάλα έργα διασυνδέσεων του ηλεκτρικού δικτύου με γειτονικές χώρες.

Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, με δεδομένες τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του κόστους δανεισμού, ο ΑΔΜΗΕ δεν θα καταφέρει να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό στο επενδυτικό του πρόγραμμα. Προσθέτει ότι ο Διαχειριστής προετοιμάζει την επίσημη απάντηση και αντιπρόταση προκειμένου να πεισθεί η Αρχή να μεταβάλει αυτή τη θέση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για κάποια «ανοιχτή ρήξη με την αρχή» αλλά για ένα ζήτημα ανάλυσης των δεδομένων.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το ποσοστό για τα εγγυημένα έσοδα του ΑΔΜΗΕ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ο ίδιος παράγοντας του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι ορθό να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, καθώς διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τα επιτόκια και οι ανάγκες για νέες επενδύσεις.

Τις θέσεις του ΑΔΜΗΕ εξήγησε χθες ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή, Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real ο οποίος κάλεσε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επανεξετάσει την απόφασή της και ανέφερε πως η ΡΑΕ αποφάσισε με μη τεχνοκρατικά κριτήρια, μη λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρους που επηρεάζουν και καθορίζουν το σημαντικά αυξημένο κόστος του Διαχειριστή. Τέτοιες παράμετροι είναι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια δανεισμού, που ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν το 5% το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η ανάπτυξη του προγράμματος του ΑΔΜΗΕ συνδέεται με ζητήματα εθνικής και ενεργειακής ασφάλειας, καθώς οι σχεδιαζόμενες υποδομές (διασυνδέσεις με νησιά και άλλα έργα στην ηπειρωτική χώρα) βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιτυχία των προσπαθειών ενεργειακής μετάβασης και της προσπάθειας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η απόφαση της ΡΑΕ χρειάζεται να επανεξεταστεί, καθώς ξεπερνά τα στενά τεχνοκρατικά όρια και πλέον άπτεται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας.

Καταλήγοντας ανέφερε πως το ύψος του wacc είναι κρίσιμο για την οικονομική βιωσιμότητα του Διαχειριστή, ώστε να υλοποιεί απρόσκοπτα τις επενδύσεις του ενώ, ταυτόχρονα, η επιβάρυνση στον λογαριασμό του τελικού καταναλωτή είναι ελάχιστη. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το χαμηλότερο wacc που προκρίνει η ΡΑΕ σημαίνει όφελος έως 2 ευρώ ετησίως για τον τελικό καταναλωτή, όταν το όφελος από την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων θα είναι πολλαπλάσιο με την συνολικότερη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Δαγούμας: «Δεν χαρίζονται χρήματα»

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει «ένταση» ανάμεσα στον Διαχειριστή και στην Ρυθμιστική Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας είχε τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνέντευξη Tύπου στις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις δαπάνες των διαχειριστών και στο εγγυημένο έσοδο, ο κ. Δαγούμας ανέβασε τους τόνους σημειώνοντας ότι «δεν θα χαρίζονται χρήματα από τους καταναλωτές σε διαχειριστές» και υπογράμμισε ότι η Αρχή έχει επιλέξει μία τεχνοκρατική προσέγγιση ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά standards.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των εγκεκριμένων έργων, είχε υπογραμμίσει ότι αν υπάρχουν καθυστερήσεις τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα, όπως εκείνο των 5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για τη μη υλοποίηση του Δυτικού Διαδρόμου εντός χρονοδιαγράμματος, την μη έγκαιρη ενημέρωση και τη μη επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου (Απόφαση 345/2021). Απόφαση στην οποία είχε απαντήσει σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης χαρακτηρίζοντάς την ως «αβάσιμη» και υπογραμμίζοντας ότι στέλνει λάθος μήνυμα στην αγορά την ώρα που η χώρα προχωράει για το μεγάλο άλμα προς την πράσινη ενέργεια. Να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη αμφισβητήσει το πρόστιμο ενώπιον της Δικαιοσύνης και αναμένεται σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λάθη στους υπολογισμούς της ΡΑΕ για την απόδοση κεφαλαίου εντοπίζει ο ΑΔΜΗΕ

Ο Διαχειριστής επισημαίνει λάθη στις παραμέτρους υπολογισμού για το γερμανικό ομόλογο, τον συντελεστή συστημικού κινδύνου beta και το κόστος δανεισμού. Η απόφαση της ΡΑΕ δυσχεραίνει τα επενδυτικά μας σχέδια, τονίζεται σε ανακοίνωση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Ζητάει αύξηση των εσόδων και προειδοποιεί για τις επενδύσεις

Ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε νέα πρόταση να αυξηθεί το WACC στο 8,16%, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων και προειδοποιεί πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου αν η ΡΑΕ μειώσει στο 6,1% το συντελεστή απόδοσης κεφαλαίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έκρηξη» επενδύσεων για να γίνει η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος

Ο ΑΔΜΗΕ σταδιακά «χτίζει» το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να γίνει κόμβος για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ την τετραετία 2022-2025.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αίτημα ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ για σημαντική αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου

Την αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) από 6,1% σε 8,51% λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Οκτώβριο του 2022.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης τα έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει αύξηση της συνολικής χωρητικότητας έργων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές.