ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Μυτιληναίος κατά Βρυξελλών, το όραμα Ανδρουλάκη και το πάρτι στην Intrakat

Τι είπε ο Ευαγ. Μυτιληναίος για την ενεργειακή κρίση, την Ευρώπη και τα ορυκτά καύσιμα, οι περιπέτειες της HIG με τον ξενοδοχειακό ομίλο Kυπριώτη, το άλμα της Intrakt και η φημολογία και οι νέες συμφωνίες της Naval.

Σε ρυθμούς... βρετανικού ροκ κινήθηκε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βάλλοντας κατά των γραφειοκρατών των Βρυξελλών. Εδώ ο κόσμος χάνετε, η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα ύψη και στις Βρυξέλλες συζητάνε, σε κλίμα business as usual, πως θα «πρασινίσουν» οι επιχειρήσεις μόνο που σε λίγο δεν θα υπάρχουν πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, τόνισε. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μυτιληναίος είχε επισημάνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολύ πριν την ρωσική εισβολή και τον εκτροχιασμό της ενεργειακής κρίσης, ότι η Ευρώπη βιάζεται στο θέμα της πράσινης μετάβασης χωρίς να υπάρχει ούτε ο σχετικός σχεδιασμός ούτε η σχετική προετοιμασία. «Δυστυχώς δικαιώθηκα για την βιασύνη σε ότι αφορά την πράσινη μετάβαση και για τα λιγνιτικά στην Ελλάδα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε βάλει σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, κάτι που δεν έγινε λόγω κόστους», σημείωσε. Είπε ακόμα ότι η πράσινη μετάβαση έχει κόστος για τους πολίτες και ποτέ κανένας ούτε εξήγησε, ούτε παρουσίασε, στους πολίτες το κόστος αυτό. «Τι προετοιμασία υπήρχε για την επάρκειας καυσίμων; Έπρεπε να γίνει πόλεμος για να αρχίσει η Ευρώπη να σκέφτεται για την επάρκεια καυσίμων;», υπογράμμισε. Εδώ και μια δεκαετία έχουν κοπεί από το τραπεζικό σύστημα οι χρηματοδοτήσεις επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, και τώρα αναρωτιούνται γιατί δεν μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή στα ορυκτά καύσιμα, σημείωσε δηκτικά.

-- «Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά μου, που στις 6 Ιουλίου παρουσία εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών τιμάμε τον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, εγκαινιάζοντας το Αμφιθέατρο, που θα φέρει το όνομα του, στο κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο», δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ η επίσημη ονοματοδοσία μιας αίθουσας στο Στρασβούργο, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου» ήταν προσωπικό όραμα του Ν. Ανδρουλάκη και εργάστηκε από το 2018 ώστε να καταστεί πραγματικότητα! 

-- Αυτά για όσους μας έχουν πρήξει ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν πολιτικοί με όραμα!

-- Με άλμα +13,4% στα 2,37 ευρώ και συναλλαγές 797.451 τεμαχίων έκλεισε χθες η μετοχή της Intrakat ωθούμενη από τις πληροφορίες περί συμφωνίας μεταβίβασης της εταιρείας στο εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου - Καϋμενάκη. Η στήλη έχει περιγράψει αναλυτικά εδώ και ενάμιση μήνα τι πραγματικά συμβαίνει (δείτε εδώ και εδώ), αλλά δεν έχει πρόβλημα να το επαναλάβει. Οι εφοπλιστές όταν πούλησαν το 30% της Ελλάκτωρ εισέπραξαν 190 εκατ. ευρώ και με την προτροπή του συνεργάτη τους Αλέξανδρου Εξάρχου αποφάσισαν να επανεπενδύσουν στις κατασκευές. H Intrakat αν και στην αρχή δεν ήταν προτεραιότητά τους, στην πορεία ανεδείχθη ως  μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η πρόταση έχει υποβληθεί αλλά η απουσία μεγαλομετόχου έχει περιπλέξει λίγο την κατάσταση. Η Ιντρακόμ, δηλαδή ο Σωκράτης Κόκκαλης, ελέγχει το 37%, ο Δημήτρης Θεοδωρίδης το 12%,  ο Λουκάς Λαζαράκης το 10%, ο Δημήτρης Κούτρας το 8% και ο Πέτρος Σουρέτης το 6%. Δεδομένου ότι οι εφοπλιστές θέλουν τουλάχιστον το 51% ο ρόλος του Σ. Κόκκαλη είναι κομβικός, γιατί χωρίς τις μετοχές της Ιντρακόμ δεν βγαίνουν τα κουκιά. Λευκός καπνός από τον επιχειρηματία ακόμη δεν έχει βγει. Οι πληροφορίες περί προσφοράς περί μεγάλου premium σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή δεν ευσταθούν. Οι εφοπλιστές έχουν λεφτά, αλλά δεν τα έχουν για ξόδεμα. Η Ιntrakat είναι μια καλή εταιρεία με επέκταση εκτός από τις κατασκευές σε τομείς με σοβαρές προοπτικές όπως οι ΑΠΕ και η διαχείριση σκουπιδιών αλλά έχει να εμφανίσει κέρδη από το 2012. Μόνο το 2014 και το 2019 είχε ένα ευχάριστο «διάλειμμα» με οριακή κερδοφορία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η στήλη δεν γνωρίζει αν θα γίνει το deal. Υπάρχει μια διελκυστίνδα όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις μεταξύ υποψήφιων αγοραστών και πωλητών για το τίμημα. Μέχρι να υπάρξει θετική ή αρνητική κατάληξη κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν εύκολα από τη μετοχή.

-- Στον χώρο του τουρισμού και των τραπεζών, είχε θεωρηθεί ως μία ενθαρρυντική εξέλιξη η εξαγορά των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Kυπριώτη από το αμερικανικό fund HIG. Ο όμιλος που έχει πολύ ισχυρή παρουσία στην Κω είναι γνωστό ότι είχε ταλαιπωρήσει αρκετά χρόνια τράπεζες,  ενώ είχε κερδίσει δύο φορές σε κρίσιμα δικαστήρια, αποτρέποντας την επιβολή ειδικής διαχείρισης και ανακόπτοντας διαταγή πληρωμής. Δεν σημαίνει ότι, τώρα που πέρασαν τα δάνεια σε fund, όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. H επικοινωνία του fund με τη διοίκηση του ξενοδοχειακού ομίλου δεν είναι καθόλου εύκολη, ενώ εμφανίζονται ασθένειες του παρελθόντος, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων στο προσωπικό. Tο αμερικανικό fund δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μέσα στην τουριστική σεζόν.

-- Συνεχίζονται οι συνεργασίες της Naval Group με ελληνικές αμυντικές εταιρείες. Μετά την υπογραφή συμφωνίας – πλαίσιο με την Mevaco, σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα υπογράψει και με άλλες πέντε ελληνικές εταιρείες. Η Naval Group όπως όλα δείχνουν θέλει να εδραιωθεί στην Ελλάδα και το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο συνεργαζόμενη με Έλληνες κατασκευαστές. Ίσως πρόκειται για μια στρατηγική έμμεσης ενδυνάμωσης και της πρότασή της για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, που όπως όλα δείχνουν, η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει μέσα στο καλοκαίρι. Μεγαλύτερος συνεργάτης των Γάλλων της Naval, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, τα «χέρια» των οποίων και λύθηκαν με την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή μόλις πριν δύο ημέρες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα νέα deals της εφοπλιστικής τριανδρίας, η ορεξάτη ΔΕΗ και οι ανησυχίες για Ιταλία

Τα νέα χτυπήματα σε κατασκευές - τράπεζες των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, τα υπαρξιακά του ΧΑ, το άλμα της ΔΕΗ, τα νέα υψηλά για ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ, το +10% του Ιατρικού, ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και η διάκριση Σταϊκούρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη των τραπεζών, το «γλέντι» στην Ίο, η μετοχή της ΕΤΕ και η Mytilineos

Η δύσκολη συζήτηση στην ΕΚΤ για τα εύκολα κέρδη των τραπεζών, οι επενδύσεις στην Ίο με πρόστιμα για αυθαιρεσίες, η άνοδος για τη μετοχή της Εθνικής με φόντο το ενδιαφέρον της Σ. Αραβίας και η αναντιστοιχία αποτελεσμάτων και τιμής μετοχής για τη Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το δημιουργικό καλοκαίρι της Mytilineos, το «τζάμπα» νερό και οι στόχοι Χατζηδάκη

Η ανάγκη μεταρρυθμιστικής αντεπίθεσης από τον Κ. Μητσοτάκη, το αυγουστιάτικο deal του Ευ. Μυτιληναίου, ο στόχος Χατζηδάκη για τις τράπεζες, η κοινωνική πολιτική της ΕΥΔΑΠ και τι ψάχνει η Aegean στα Βαλκάνια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επόμενο retail ομόλογο, το άσμα Λοβέρδου και τα 63 εκατ. των Κινέζων

Άνοιξε την όρεξη η μεγάλη επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης της Mytilineos -σε  διυλιστήριο η σκυτάλη, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του Α. Λοβέρδου, η βύθιση της μετοχής της μητρικής της Κωτσόβολος, οι νέες επενδύσεις των Κινέζων στον Πειραιά και το σόου Βαρουφάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Γιάνης φεύγει, η Ζωή έρχεται, οι ισορροπίες Μητσοτάκη και υπουργικές business

Η αντιπολίτευση που δεν έχουμε ξαναδεί, ο Αλ. Τσίπρας ανησυχεί (ξανά) για τη Δημοκρατία, οι κυβερνητικές ισορροπίες, το παράπονο του Δ. Κούτρα και η επιχειρηματική προσπάθεια του Ν. Ταχιάου.