ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από τις 900 μονάδες το ΧΑ με ώθηση από Τρ. Πειραιώς και ΟΤΕ

Οι ανακοινώσεις ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων από Πειραιώς και ΟΤΕ δίνουν σήμερα ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Το τεχνικό όριο των 900 μονάδων διέσπασε αμέσως μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ και παραμένει σταθερά υψηλότερα, καθώς στη συνεδρίαση έχουν πάρει ηγετικό ρόλο οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και του ΟΤΕ, μετά τη δημοσίευση ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο.

Η αγορά φαίνεται να βρίσκει βηματισμό, στηριζόμενη στην εταιρική ειδησεογραφία, καθώς έως τώρα οι ανακοινώσεις από σημαντικές εισηγμένες επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε φάση ισχυρής ανάκαμψης των οικονομικών αποτελεσμάτων και μάλιστα με ρυθμούς που ξεπερνούν τις προβλέψεις της αγοράς.

Στις 12.40, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο επίπεδο των 903 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,80%, ενώ ο ο δείκτης FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδιζε 0,49% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχυόταν κατά 1,80%. Στις ευρωπαϊκές αγορές το κλίμα είναι σήμερα θετικό, μετά τις ανακοινώσεις θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων από εισηγμένες, και ο δείκτης Stoxx 600 ανεβαίνει σε νέα ιστορικά υψηλά, κερδίζοντας 0,40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου καταρρίπτει σήμερα και νέο χαμηλό ρεκόρ, υποχωρώντας στο 0,533%, καθώς η πολιτική της ΕΚΤ διατηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεδρίαση έχει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου επιβεβαίωσαν ότι η τράπεζα εφαρμόζει με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο μετασχηματισμού και οι οικονομικές της επιδόσεις βελτιώνονται, κάτι που επισημαίνεται και από τους αναλυτές των JP Morgan Cazenove και Axia. Η μετοχή κερδίζει 4,60% και είναι πρώτη σε αξία συναλλαγών.

Ισχυρή άνοδο κατά 1,50% με τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση έως τώρα σημειώνει η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος ανακοίνωσε σήμερα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα με αύξηση 8% στα έσοδα το β' τρίμηνο του έτους.

Ο τραπεζικός δείκτης ανακτά την ανοδική δυναμική του χάρη στα κέρδη της Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank κερδίζει 1,1%%, η Εθνική 2,2%% και η Eurobank κατά 1,1%.

Αμετάβλητη στο επίπεδο των 0,634 ευρώ διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή της Intralot, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ολοκλήρωσε την ανταλλαγή των ομολόγων της, επιτυγχάνοντας την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Business Daily, εικόνα αγοράς όπου οι αγοραστές συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο ακόμη και στις φαινομενικά διορθωτικές συνεδριάσεις και συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι κύριοι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κρατώντας όλα τα κεκτημένα του πρόσφατου ράλι

Το γεγονός ότι, μετά το 10ήμερο ράλι που έφερε κέρδη 7,72% στον Γενικό Δείκτη, +8,17% στον FTSE 25 και +10,52% στον τραπεζικό δείκτη, σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν βγήκαν ούτε στη (μικρο)διόρθωση της Τρίτης, ούτε στη χθεσινή σταθεροποιητική συνεδρίαση, μαρτυρά ότι η αγορά μαζεύει δυνάμεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων.

Χθες, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια πειστική υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, οπότε έκλεισε ελάχιστα πιο κάτω και στις 895,71 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%.

Είναι αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα της αγοράς, πάντως, καθώς μετά το 10ήμερο ράλι και εφόσον την Τρίτη ο Γ.Δ. «χτύπησε» στις 900 μονάδες και γύρισε, θα περίμενε κανείς ένταση των ρευστοποιήσεων και διόρθωση – κατοχύρωση κερδών τουλάχιστον έως το όριο των 880 μονάδων. Άλλωστε, μια τέτοια διόρθωση θα ήταν συμβατή με τα τρέχοντα δεδομένα και χαρακτηριστικά της αγοράς, ενώ θα ανανέωνε τη δυναμική και θα επαναφόρτιζε τη ρευστότητα του συστήματος.

Αντ’ αυτού, στη συνεδρίαση της Τρίτης το Χ.Α. υποχώρησε ανεπαίσθητα μόλις 0,25%, ενώ χθες κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, κρατώντας τη επαφή με τις 900 μονάδες, κάτι που δείχνει ότι συγκεντρώνει δυνάμεις και «δένει» τιμές σε δείκτες και μετοχές, ώστε να κάνει την υπέρβαση.

Παρά το ράλι περίπου 70 μονάδων από το πρόσφατο χαμηλό 4μήνου των 830 μονάδων, Τρίτη και Τετάρτη έλαβαν χώρα μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις σε επιμέρους τίτλους, χωρίς να διαταραχθούν επ’ ουδενί τα τεχνικά κεκτημένα. Άλλωστε, και το διεθνές κλίμα είναι υποστηρικτικό, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΑΓΟΡΕΣ

Παραμένει στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, αυξάνοντας το ποσοστό της, με το συνολικό της μερίδιο στην αγορά να ξεπερνά το 23%