ΓΔ: 897.55 0.66% Τζίρος: 86.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moodys
Shutterstock

Moody's: Κλειδί για αναβάθμιση το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Με θετικό τρόπο υποδέχθηκε η Moodys την έγκριση της αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από τη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως πιο σημαντική για την Ελλάδα είναι η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ευεργετικά για τους πιστωτικούς δείκτες της Ελλάδας προβλέπει η Moody's ότι θα επιδράσει η απόφαση των Ευρωπαίων να εγκρίνουν την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πάντως ξεκαθαρίζει ότι καθοριστικότερο ρόλο για τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας θα διαδραματίσει η επιτυχία ή μη του σχεδίου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Αναλυτικότερα, η Moody's εξηγεί, σε σημείωμά της, ότι η πρόωρη αποπληρωμή θα περιορίσει τις δαπάνες της χώρας για τόκους και οριακά θα επιμηκύνει τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του χρέους.

Προσθέσει ακόμα ότι η προπληρωμή πραγματοποιείται αμέσως μετά την πλήρη άρση των capital controls, την επιστροφή της Αθήνας στις διεθνείς αγορές και την έγκριση του φιλόδοξου, όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια.

Ακόμα, υπογραμμίζει ότι το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ ήταν κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο των δανείων του EFSF-ESM (1,4%), αλλά και το επιτόκιο το οποίο πέτυχε η χώρα στην επανέκδοση του δεκαετούς (1,5%) και την έκδοση του επταετούς ομολόγου (1,9%).

«Η εφαρμογή του σχήματος προστασίας ενεργητικού για το τραπεζικό σύστημα, που έλαβε το πράσινο φως στις 10 Οκτωβρίου, είναι ενδεχομένως ακόμη πιο σημαντική από την πρόωρη πληρωμή του ΔΝΤ, καθώς τα κόκκινα δάνεια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλαγάκη: Πως φτάσαμε στη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων

Η γενική γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών τόνισε ότι κατά την έναρξη της επιδημιολογικής κρίσης υπήρχε θεσμική ετοιμότητα, κυρίως χάρις στις πολλές προσπάθειες των τραπεζών, αλλά και λόγω της καθοριστικής συμβολής των προγραμμάτων «ΗΡΑΚΛΗΣ».