ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
Πηγή: ΑΠΕ

Η ώρα της ανταμοιβής στην Πειραιώς, η φυγή της Ellington και η πίεση στην Ιντρακάτ

Η υπόσχεση Χρ. Μεγάλου για άλμα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, το «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» της Ελλάκτωρ, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και το +18% του δείκτη των τραπεζών που οδηγεί την άνοδο στο ΧΑ.

Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής για τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς το 2023 φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο έτος, όπου η τράπεζα θα αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές της, όπως τόνισε χθες ο Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στους αναλυτές. Η τράπεζα απαλλάχθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα βάρη του παρελθόντος, αλλά το τίμημα, σε όρους οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν βαρύ. Όμως, η εικόνα αυτή αλλάζει. Από το 2021, όταν τα κέρδη ανά μετοχή ήταν μόλις 0,16 ευρώ, εκτιμάται ότι αυξήθηκαν το 2022 στα 0,37 ευρώ, ενώ το 2023 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 0,45 ευρώ. Η δε απόδοση ιδίων κεφαλαίων από 4% το 2021 θα εκτιναχθεί στο -αξιοπρεπέστατο…- 10% το 2023, το οποίο ο κ. Μεγάλου θεωρεί ότι είναι ένα βιώσιμο ποσοστό και για τα επόμενα χρόνια. Η τράπεζα έχει μπροστά της μια σημαντική πιστωτική επέκταση, κατά 1,7 δισ. το 2023 και με ικανοποιητικό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 2%. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το ράλι +30% για τη μετοχή από την αρχή του έτους μόνο αδικαιολόγητο δεν φαίνεται, ενώ είναι σαφές πλέον ότι δικαιολογείται να μειωθεί και άλλο το discount της τιμής σε σχέση με τη λογιστική αξία της μετοχής.

-- Αξιοσημείωτη είναι, εξάλλου, η επιμονή της διοίκησης στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ο δείκτης εξόδων προς λειτουργικά έσοδα είναι ήδη πολύ χαμηλά, αλλά προβλέπεται οτι είναι θα πέσει το 2023 ακόμη περισσότερο, κατά 2% και θα διαμορφωθεί στο 42%. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και θα απαιτήσει, όπως εξήγησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος, νέα εθελούσια έξοδο προσωπικού. Παράλληλα, βέβαια, θα τρέξει η ψηφιοποίηση, με την έναρξη λειτουργίας, εντός του έτους, της νέας ψηφιακής Τράπεζας Πειραιώς.

-- Σημειώνεται ότι το χθεσινό investors call παρακολούθησαν 195 αναλυτές και άνθρωποι της αγοράς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και φυσικά τη χώρα μας, συμμετοχή που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες της διοίκησης της τράπεζας. Η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται σε έντονα ανοδικό κανάλι τους τελευταίους μήνες, έχοντας "διπλώσει", από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου. 

-- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών ήταν αρκετά ενθουσιώδεις. Η Morgan Stanley, που δίνει για τη μετοχή τιμή – στόχο 2,24 ευρώ με επενδυτική σύσταση overweight, τονίζει ότι η καθοδήγηση που έδωσε η διοίκηση ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο και 10% υψηλότερη από τις δικές της εκτιμήσεις. Για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, σημειώνει ότι η Πειραιώς κάνει μια εκτίμηση για ποσοστό υψηλότερο του 2%, ελαφρώς καλύτερη από την εκτίμηση της M.S., αλλά με συντηρητική παραδοχή για το επιτόκιο της ΕΚΤ (2,5% από την Πειραιώς, 3% από τη M.S.). Από την πλευρά της, η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι νέοι στόχοι είναι φιλόδοξοι (bullish). Για παράδειγμα, ο στόχος για την απόδοση κεφαλαίου τίθεται στο 10%, έναντι πρόβλεψης 8% από την Deutsche Bank και η προσδοκία για καλύτερη κερδοφορία εδράζεται στη βελτιωμένη πρόβλεψη για τα καθαρά έσοδα από τόκους, για τα οποία οι παραδοχές είναι αρκετά συντηρητικές. Οι προβλέψεις, τονίζει ο οίκος, παρέχουν μια διαβεβαίωση ότι η τράπεζα θα συνεχίσει και το 2023 να κινείται στο ίδιο θετικό μονοπάτι του 2022.

-- Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, ώρες για να είμαστε πιο ακριβείς, για την έξοδο της Ellington από την Attica Bank. Τώρα το "Ellington" είναι μεγάλη κουβέντα, καθώς ποτέ η κανονική "Ellington", δηλαδή το γνωστό αμερικανικό fund, δεν είχε άμεση και ενεργή εμπλοκή στην υπόθεση. Δεν αργούν οι ανακοινώσεις και για το τυπικό της αποχώρησης, αποχώρηση που θα δώσει τη σκυτάλη στο λίαν επιθετικό και φιλόδοξο τρίδυμο των Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου.

-- Επιβεβαίωσε το παλιό χρηματιστηριακό ρητό «αγόρασε στην φήμη, πούλα στην είδηση» η μετοχή της Ελλάκτωρ. Η ανακοίνωση, νωρίς χθες το πρωί, για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα Κούτρα – Wade Adams για την πώληση της Άκτωρ, η οποία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των προηγουμένων εβδομάδων, δεν έδωσε ώθηση στην μετοχή. Αντίθετα η διορθωτική κίνηση συνεχίστηκε και μάλιστα με ένταση, καθώς η μετοχή έκλεισε στα 2,08 ευρώ με απώλειες -4,80% ενώ στο κλείσιμο οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης διαμορφώθηκαν σε 196.211 τεμάχια που αντιστοιχούν στο περίπου 50% των μετοχών της εταιρείας που άλλαξαν χέρια χθες (444.000 τεμάχια).

 

--  Υπενθυμίζουμε ότι το ράλι της μετοχής ξεκίνησε από το επίπεδο του 1,7 ευρώ και είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο η αγορά να ψάχνεται και να θέλει χρόνο για να χωνέψει τα νέα. Αν όλα πάνε καλά και το deal ολοκληρωθεί, η Ελλάκτωρ θα έχει μετασχηματιστεί σε μια ριζικά νέα εταιρεία, η οποία μικρή σχέση θα έχει με την Ελλάκτωρ που ξέραμε προ διετίας. Η αγορά και οι αναλυτές θα πρέπει να τρέξουν ξανά τα μοντέλα τους να δουν τι σημαίνουν και τι σηματοδοτούν οι δραστικές αυτές εταιρικές μεταβολές, ποια είναι η αξία της «νέας» Ελλάκτωρ και κυρίως ποιες οι προοπτικές. Δηλαδή ποιο είναι το σχέδιο της διοίκησης για την επόμενη ημέρα.

-- Υπό πίεση βρέθηκε χθες η μετοχή της Intrakat (-4,05%), πίεση που κάποιοι συνέδεσαν με τις εξελίξεις στην Άκτωρ και την επικράτηση της προσφοράς Δ. Κούτρα. Δεν αποκλείεται κάποιοι ενθουσιώδεις να ήθελαν το... νταβαντούρι αλλά το να υποχωρεί η μετοχή εξαιτίας της υπόθεσης Άκτωρ δεν βγάζει και πολύ νόημα. Μάλλον το αντίθετο: η εξαγορά θα προβλημάτιζε, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Η πίεση στη μετοχή θα πρέπει να αποδοθεί στην παραδοσιακή αρρυθμία που προκαλεί η εισαγωγή νέων μετοχών στο ΧΑ που εκδίδονται στο πλαίσιο ΑΜΚ. Αύριο Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 85.470.086 νέων μετοχών οι οποίες εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου και διατέθηκαν στους παλαιούς μετόχους της εταιρείας στην τιμή των 1,17 ευρώ. Με την τιμή στο ταμπλό πάνω από το 1,5 ευρώ αρκετοί είναι αυτοί που πουλάνε τώρα ελπίζοντας ότι η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα τους επιτρέψει να τις επαναγοράσουν χαμηλότερα. Άλλοι πουλάνε τις "μάνες" στο 1,5 ευρώ και θα κρατήσουν τις "κόρες" που απέκτησαν με 1,17 ευρώ. Παράλληλα, όμως, αρκετοί είναι οι χρηματιστές και οι θεσμικοί που έχουν θέσει τη μετοχή στο μικροσκόπιο και οι οποίοι επίσης προσβλέπουν σε τοποθετήσεις στα χαμηλά μόλις βγουν στην αγορά οι νέες μετοχές. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν τους βγαίνει το trade, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι τα 85 εκατ. νέες μετοχές που βγαίνουν στην αγορά είναι σε ένα βαθμό θεωρητικές, καθώς περίπου το 75% ανήκει σε μεγάλους μετόχους που δεν πρόκειται να βγουν να πουλήσουν ασκώντας πίεση στη μετοχή.

-- Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Winex των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου ελέγχει περίπου το 34% της Intrakat. Είχαν ασκήσει  δικαιώματα προτίμησης και προεγγραφής που αντιστοιχούν σε νέες μετοχές συνολικής αξίας 49.368.777 ευρώ (περίπου το μισό της αύξησης) αλλά η συμμετοχή στην αύξηση αρκετών μικροεπενδυτών περιόρισε δραστικά τον όγκο των αδιάθετων μετοχών.

-- Τραπεζοκεντρική και χθες η άνοδος του Χρηματιστηρίου, με τον δείκτη των τραπεζών να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη +1,22%, έναντι +1,05% του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και +0,91% του Γενικού Δείκτη. Πειραιώς (+2,8%) και Alpha Bank (+1,21%) ξεχώρισαν, ενώ από τις αρχές του έτους ο δείκτης των τραπεζών γράφει +18,38% έναντι +10,21% του ΓΔ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πόμολα της Άκτωρ, οι συσκέψεις σε playrooms και τα μαχαιροπίρουνα του Γιάνη

Γιατί η Ελλάκτωρ θυμίζει πολιορκημένη πόλη λίγο πριν την παράδοση, οι προσδοκίες για ένα δυνατό τερματισμό της αγοράς, οι παράδοξες συσκέψεις στις βίλες της Κηφισίας και της Φιλοθέης και ο προστάτης του λαού Βαρουφάκης.
nova
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκλογές και η οικονομία, η ευγένεια της Nova και οι νέες συζητήσεις για Άκτωρ

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τις εκλογές, την αυτοδυναμία και την επόμενη ημέρα, η ευγένεια της Nova που όμως δεν λύνει προβλήματα, οι συζητήσεις Reggeborgh - Intrakat για την Άκτωρ, η υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων και η συμμαχία του Νότου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγωνιώντας για τον Κ. Καραμανλή, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και τα «ψεκασμένα» δισ.

Πως κατάφερε ο πρώην πρωθυπουργός να βγει αλώβητος από τη χρεοκοπία, η επιλογή συμβούλου για την αποεπένδυση στην Τρ. Πειραιώς, πού έχει σκαλώσει το deal για την Άκτωρ, οι «περίεργοι» υπολογισμοί του ΔΣΑ και η κρίση Πολάκη - ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιστροφή του γερόλυκου, η αδιαφορία Σκρέκα για τη βιομηχανία και ο ΟΤΕ

Η επάνοδος Δ. Κούτρα και γιατί η Ελλάκτωρ επιλέγει μια πιο χαμηλή προσφορά, το ΥΠΕΝ και η εξόντωση της βιομηχανίας, γιατί η Fitch δεν ανησυχεί για τον πολιτικό κίνδυνο, το investor call της Τρ. Πειραιώς και η μετοχή του ΟΤΕ.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μαρτύριο της σταγόνας στην Intralot, οι τράπεζες και η ρωσική «υπερδύναμη»

Πώς η μετοχή της Intralot έχει παγιδευτεί σε όλο και πιο στενό εύρος διακύμανσης, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών που οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες, η αποκαθήλωση της Ρωσίας, οι τραγελαφικές καταστάσεις στο μετρό και οι κορβέτες.